Poznati britanski TV doktor nestao na grčkom otoku: U toku je potraga

0
Radiosarajevo.ba
Poznati britanski TV doktor nestao na grčkom otoku: U toku je potraga
Foto: Facebook / Michael Mosley

Britanski TV doktor Michael Mosley (67), poznat po popularizaciji dijete 5:2, nestao je na godišnjem odmoru u Grčkoj.

U toku je operacija potrage i spašavanja na otoku Symi. U potrazi sudjeluju policijski pas i dron koji pretražuju teško dostupna područja. A prema posljednjim informacijama, iz Atene je stigao i helikopter koji pomaže u potrazi. 

Grčka policija je izjavila da je Mosley jučer otišao u šetnju prema središtu otoka prije nego što je bio sa suprugom na plaži. 

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Elmedin Konaković se obratio u Brčkom: 'Svaku laž razbijati činjenicama i dokazima'

Njegov telefon pronađen je na mjestu gdje je boravio sa suprugom, koja je prijavila njegov nestanak, rekao je glasnogovornik policije za BBC News.

Mosley je poznat po svojim televizijskim emisijama, uključujući BBC serijala Vjerujte mi, ja sam doktor i The One Show i pojavljivanjem na ITV-jevom This Morning

Doktor otkrio: Ovo su tri važna pravila za skidanje sala sa stomaka

Doktor otkrio: Ovo su tri važna pravila za skidanje sala sa stomaka

Nakon što ga policija na otoku nije uspjela locirati, zatražena je pomoć vatrogasaca iz Atene. Oni su na otok Symi stigli s obližnjeg Rodosa danas u 14 sati po lokalnom vremenu. Policija također pregledava snimke nadzornih kamera u potrazi za bilo kakvim tragovima.

Operacija spašavanja fokusirana je na područje Pedi na Symiju nakon što ga je žena tamo vidjela u srijedu, rekao je za BBC zamjenik gradonačelnika otoka Ilias Chaskas. Rekao je da se to područje smatra opasnim, ali je napomenuo da je žena vidjela Mosleya na cesti u sigurnijem dijelu Pedija.

Gradonačelnik otoka Eleftherios Papakalodoukas rekao je da su vatrogasci koji provode potragu izjavili da vjeruju kako je "nemoguće" da je Mosley još uvijek tamo. "To je vrlo malo, kontrolisano područje, puno ljudi. Dakle, da mu se nešto dogodilo tamo, već bismo ga pronašli", rekao je za BBC. Papakalodoukas vjeruje da je Mosley ili krenuo drugim putem ili pao u more.

Riječ stručnjaka: Izbjegnite osteoporozu uz dva jednostavna savjeta

Riječ stručnjaka: Izbjegnite osteoporozu uz dva jednostavna savjeta

Mosley je zadnji put viđen s plavom kapom, polo majicom i kratkim hlačama. U lokalnoj Facebook grupi objavili su apel za pomoć. "Jeste li vidjeli ovog čovjeka? Krenuo je pješke s plaže Agios Nikolaos i nije se vratio kući", stoji u apelu. 

Jučer je na Symiju bilo iznimno vruće, a Nacionalni opservatorij Atene izvijestio je da su temperature dosegle preko 40°C. Symi je dio grupe otoka Dodekanez u Grčkoj i nalazi se oko 19 km sjeverozapadno od Rodosa. Prema popisu stanovništva iz 2021. godine imao je oko 2.600 stanovnika. Većina njegovih plaža je udaljena i preporučuje se dolazak brodom.

Područje oko plaže Agios Nikolaos je vrlo kamenito i teško za pješačenje. Lokalni stanovnici pokušavaju razumjeti zašto bi netko otišao pješke i krenuo na planinarenje - bez telefona za navigaciju - u tako izazovnim uvjetima, umjesto da se vrati brodom.

"Podržavamo porodicu britanskog državljanina koji je nestao u Grčkoj i u kontaktu smo s lokalnim vlastima", izjavio je glasnogovornik Ureda za vanjske poslove.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije