Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant

0
Radiosarajevo.ba
Poznat uzrok pada helikoptera u kojem je poginuo Kobe Bryant
Foto: nbcnews.com / Kobe i Gianna Bryant / Arhiva

Pilot koji je upravljao helikopterom u kojem su prošle godine poginuli Kobe Bryant i još sedam putnika, vjerovatno je izgubio orijentaciju neposredno pred sam udarac u planine Calabasasa, rekli su u utorak istražitelji.

Predsjednik Nacionalnog odbora za sigurnost prijevoza rekao je da je pilot Ara Zobayan radio po pravilima koja su mu zabranjivala da leti u oblake, ali da je ipak nastavio.

Utvrđeno je da nije bilo nikakvih mehaničkih kvarova na helikopteru, a očekuje se da nakon ovog izvještaja Federalna agencija za avijaciju u SAD izda preporuke kako bi se ubuduće izbjegle ovakve nesreće.

Bliska veza između gospodina Bryanta i Zobayana, koji je mnogo puta letio s košarkaškom zvijezdom, i njegove djece, možda je navela pilota da želi završiti let unatoč opasnim uvjetima, rekli su istražitelji.

Iako je bilo priča da bi nesreća možda mogla da se izbjegne da je helikopter imao uređaj za skeniranje tla i određivanja daljine između tla i letjelice, ovakav aparat prema izvještaju ipak ne bi bio od pomoći da se spriječi tragedija, piše New York Times.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije