Pozitivni na koronavirus već sedmi put: Ne mogu da napuste Italiju

0
Radiosarajevo.ba
Pozitivni na koronavirus već sedmi put: Ne mogu da napuste Italiju
Foto: Will Castle / U karantinu

Tri mladića iz Britanije nalaze se u karantinu u Italiju, nakon što su sedmi put pozitivni na koronavirus.

Rhys James(23), Quinn Paczesny(20) i Will Castle(22),predavali su engleski jezik u Firenci, kada su počeli da dobijaju prve simptome COVID-a.

Nalaze se u izolaciji od 17. augusta.

Ako žele da odu kući, nazad u Britaniju, doktori su im kazali da moraju imati dva negativna testa na koronu u roku od 24 sata.

Ni jedan od njih nema nikakve simptome od 19. augusta, a jedan doktor specijalista im je kazao da oni vjerovatno i ne mogu prenijeti virus na druge.

Oni su zbog cijele ove situacije ostali Italiji, a kako tvrde zbunjeni su zbog čega ih drže zatvorene mimo njihove volje.

"Svjetska zdravstvena organizacija kaže da samoizolaciju možemo napustiti nakon 10 dana. Znamo da se Ujedinjeno Kraljevstvo slaže sa ovom odlukom, ali Italija je još uvijek ne provodi", kazao je Rhys.

"Ne znamo zbog čega naša ambasada ili ministartsvo vanjskih poslova ne uradi nešto da se može vratiti kući, da ne budemo zatočeni".

Mladići su skeptični kada je u pitanju preciznost testova koje su radili i dodaju da je njihovo nepovjerenje veće kada su saznali da je dolazilo do pada sistema koji koristi Italija.

Oni sada pokušavaju da urade test u nekoj od privatnih laboratorija.

"Želimo da svi dobiju negativne rezultate testova, ali smo zabrinuti da ćemo biti negativni u različito vrijeme. Olakšanje bi mi bilo kada bi imao isti rezultat kao i moja dvojica drugova, ali se plašim da smo svi još uvijek pozitivni"; 

Znamo nekoliko Britanaca koji su bili u sličnoj situaciji. Testirali su se u privatnim ustanovama u Italiji i imali su sve vrijeme pozitivan test, sve dok nisu uradili test u privatnoj ustanovi kada su bili negativni i tek tada su mogli odletjeti u London", rekao je Rhys.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije