SAD / Požar poharao cijeli grad: Sve je uništeno, čekamo potvrdu o stradalima

09. 11. 2018. u 09:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 111

Snažni požar poharao je u četvrtak grad Paradise od 26.000 stanovnika u sjevernoj Kaliforniji proždirući stambene četvrti, bolnice, škole, a vlasti još nisu sigurne koliko je osoba stradalo dok pokušavaju ovladati vatrenom stihijom koju snažni vjetar brzo širi stvarajući plamenove visoke 15-ak metara.

Požar je stanovnike grada 240 kilometara sjeverno od Sacramenta natjerao u haotični masovni bijeg. Uz opise plamtećih zgrada svjedoci prenose i da su na ulicama napušteni automobili koji gore. 

"Grad je poharan, sve je uništeno", kazao je glasnogovornik kalifornijskog ureda za zaštitu od požara Scott Maclean, koji je boravio u Paradiseu.

"Malo što je još ostalo".

Grad Chico s 93.000 stanovnika sljedeći je na putu požara tjeranog vjetrom koji puše brzinom od gotovo 60 kilometara na sat kroz područja pogođena sušom, kazao je vatrogasni zapovjednik okrugaButte Darren Read.

 "Primili smo informacije o stradalima. Ti izvještaji još nisu potvrđeni", kazao je šerif okruga Butte Kory Honea na konferenciji za novinare.

Požar je izbio u četvrtak ujutro i do večernjih sati spalio je oko 8000 hektara površine, a vatrogasci ga ne mogu staviti pod kontrolu zbog jakih vjetrova. 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA