Požar i dalje guta Fort McMurray

Anadolija
Požar i dalje guta Fort McMurray
EPA / Fort McMurray
Kanadske vlasti proglasile su vanredno stanje u provinciji Alberta nakon što je u šumskom požaru izgorjelo više od dvije hiljade kuća i zgrada, te evakuirano blizu 100 hiljada stanovnika.

Vatrena stihija spalila je više od 25.000 ari, a najteža situacija je u mjestu Fort McMurray, području bogatom rezervama nafte.

Vlasti su pozvale stanovništvo da napusti svoje kuće jer se požar brzo širi zbog vjetra i visokih temperatura, a meteorolozi ne najavljuju kišu u narednih nekoliko dana.

Kanadske saobraćajnice blokirane su stanovništvom koje se povlači iz ugroženih područja, a lokalni zvaničnici tvrde da bi požar mogao uzrokovati najmasovniju evakuaciju stanovništva u historiji Kanade.

„Očekujemo da danas situacija na požarištu bude i gora od jučerašnje. Vatra se brzo širi zbog vjetra brzine 20 kilometara na sat, što otežava posao vatrogasnih jedinica“, izjavio je brigadir Vatrogasne službe u Alberti Ahad Morrison.

Tokom dana očekuje se da se u akciju gašenja požara uključe dodatne vatrogasne jedinice iz drugih dijelova Kanade, a najavljena je i pomoć kanadske vojske, posebno njenih zračnih snaga.

Kanadski premijer Justin Trudeau poručio je stanovništvu ugroženih regija da će vlada zasigurno pomoći u obnovi izgorjelih objekata i površina.

Jedina pozitivna vijest s požarišta, kako tvrde lokalne vlasti, jeste što do sada nije bilo ljudskih žrtava.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije