Potresno obraćanje Zelenskog: Nema lijekova za oboljele od raka, nema inzulina

0
Radiosarajevo.ba
Potresno obraćanje Zelenskog: Nema lijekova za oboljele od raka, nema inzulina
Foto: PrtScr / Facebook / Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su u ruskim napadima na Ukrajinu srušene stotine bolnica i drugih ustanova te da su liječnici ostali bez lijekova za liječenje raka, a ne mogu obavljati ni operacije.

Zelenski je u video poruci humanitarnoj medicinskoj organizaciji rekao da na mnogim mjestima na istoku i jugu Ukrajine, gdje se vode glavne borbe, nedostaje čak i osnovnih antibiotika.

"Pogledamo li samo medicinsku infrastrukturu, do danas su ruske snage srušile ili oštetile gotovo 400 zdravstvenih ustanova: bolnica, rodilišta, klinika", rekao je okupljenima dodavši da je na područjima pod ruskom okupacijom situacija katastrofalna.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

"Tamo uopće nema lijekova za oboljele od raka. Gotovo uopće nema inzulina za dijabetičare. Nemoguće je obavljati operacije. Nema ni antibiotika", rekao je ukrajinski predsjednik. Rusija tvrdi da gađa samo vojne i strateške ciljeve.

U jednom od napada koji su naišli na opću osudu, 9. marta srušeno je rodilište u Mariupolju.

Rusija je nakon toga ustvrdila da su slike napada namještene te da su se zgradom rodilišta koristile ukrajinske naoružane skupine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije