Potresna svjedočanstva o zločinima u Afganistanu: "Ljude su masakrirali i mučili"

9
Radiosarajevo.ba
Potresna svjedočanstva o zločinima u Afganistanu: "Ljude su masakrirali i mučili"
Foto: EPA-EFE / Afganistan

Svjedoci su iznijeli potresne izvještaje o ubojstvima koja su se dogodila početkom jula u provinciji Ghazni.

"Talibani su nedavno masakrirali i brutalno mučili nekoliko pripadnika manjine Hazara u Afganistanu", poručila je organizacija za ljudska prava Amnesty International.

Od kada su u nedjelju preuzeli glavni grad Afganistana Kabul, talibani su pokušali prikazati suzdržaniju sliku. No Amnesty je rekla da je incident "zastrašujući pokazatelj" talibanske vladavine.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

U izvješću objavljenom u četvrtak, Amnesty kaže da je devet muškaraca ubijeno između 4. i 6. srpnja u okrugu Malistan u istočnoj provinciji Ghazni.

Mještani su rekli da su pobjegli u planine kada su se pojačale borbe između vladinih snaga i talibanskih boraca.

Kad su se neki od njih vratili u selo Mundarakht po hranu, rekli su da su im talibani opljačkali domove i da ih čekaju. Odvojeno, neki muškarci koji su prošli kroz Mundarakht na putu prema svom zaseoku također su upali u zasjedu.

Ukupno je navodno šest muškaraca ustrijeljeno, neki u glavu, a trojica su mučeni do smrti.

Glavna tajnica Amnestyja Agnès Callamard rekla je: "Hladnokrvna brutalnost ovih ubojstava podsjetnik je na prošlost Talibana i zastrašujući pokazatelj onoga što bi talibanska vladavina mogla donijeti."

"Ova ciljana ubojstva dokaz su da su etničke i vjerske manjine u posebnoj opasnosti pod talibanskom vlašću u Afganistanu."

Dodalo se da su usluge mobilnih telefona prekinute u mnogim područjima koja su zauzeli talibani, pa informacije o ubojstvu do sada nisu procurile.

Amnesty je pozvao UN da istraži i zaštiti ugrožene, piše BBC.

Talibani zapalili ženu zbog lošeg kuhanja

Žene su spaljiivane do smrti, prisiljene udati se za talibanske borce, a također ih se otprema u inozemstvo u lijesovima kako bi ih se koristilo kao seksualne robinje u najnovijim strahotama koje su se dogodile u Afganistanu nakon samo pet dana talibanske vladavine.

Jednu su ženu zapalili talibanski borci u četvrtak na sjeveru zemlje jer im se nije svidjela hrana koju su je natjerali da im kuha, kaže Najla Ayoubi, bivša afganistanska sutkinja koja sada živi u SAD -u, piše Sky News.

To se događa nakon što su se pojavili video zapisi islamista koji tuku ljude puškama, oduzimaju afganistanske nacionalne zastave i nasmrt ubijaju šefa policije.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mudžahid u utorak je obećao da neće biti napada iz osvete i da će se prava žena i manjina poštivati u skladu s novom i umjerenijom verzijom islamističkog režima.

No, gotovo sva ta obećanja sada su izgledala prekršena nešto više od 48 sati kasnije, nakon što je u posebnom izvješću UN-a upozoreno da talibanski borci idu od kuće do kuće u potrazi za suradnicima zapada kako bi ih ubili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije