Potres u ruskoj vojsci: Putin otjerao vojnog logističara, umjesto njega dolazi "mesar iz Mariupolja"

0
Radiosarajevo.ba
Potres u ruskoj vojsci: Putin otjerao vojnog logističara, umjesto njega dolazi "mesar iz Mariupolja"
Foto: EPA - EFE / Mikhail Mizintsev

Vladimir Putin smijenio je Dmitrija Bulgakova, zamjenika ministra odbrane Ruske Federacije. Glavni zadatak Bulgakova od početka invazija bila je vojna logistika, ali čini se, svoj posao nije odradio po volji Putina i Šojgua.

Prema izvještajima iz Rusije, njegova zamjena bit će Mikhail Mizincev, čovjek koji je režirao krvavu opsadu Mariupolja.

Takozvani referendumi o pridruživanju okupiranih dijelova Ukrajine Rusiji održavaju se drugi dan, usprkos velikom protivljenju međunarodne zajednice.

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Akcija Black Tie 2: Elmedin Konaković reagirao na informaciju da je 20 osoba pušteno na slobodu

Vladimir Putin je upravo donio odluku po uzoru na Adolfa Hitlera

Vladimir Putin je upravo donio odluku po uzoru na Adolfa Hitlera

Ruski mediji prenose snimke građana na biralištima u subotu, s prozirnim glasačkim kutijama u kojima se vidi odabir na listićima.

Glasanje za koje je međunarodna zajednica rekla da nije legitimno održava se u istočnim regijama Luhansk i Donjeck te u središnjoj Zaporižji i južnom Hersonu.

Društvenim medijima širi se snimka naoružanih muškaraca koji navodno tjeraju stanovnike da izađu na birališta.

Ukrajinski glavni stab objavio je da „zaposlenici ‘izbornih odbora‘ u prisustvu naoružanih vojnika Ruske Federacije” prikupljaju potpise lokalnih stanovnika u njihovim domovima.

Glasanje bi trebalo trajati do utorka, no o rezultatu niko ne dvoji – pridruživanju Rusiji četiri regije za koje Kremlj kaže da se može odviti brzo nakon dovršetka referenduma.

Borrell: 'EU mora ozbiljno shvatiti prijetnje Putina, rat je dostigao opasan trenutak'

Borrell: 'EU mora ozbiljno shvatiti prijetnje Putina, rat je dostigao opasan trenutak'

U Ukrajini je poginuo i opaki mafijaš kojeg su Rusi poslali u rat.

Prvi čovjek mafije iz Tatarstana, osuđen u Rusiji na 23 godine zatvora, poginio je na ratištu u Ukrajini, javlja ruski medij Business Gazeta. Rusi navode da je Igor Kusk 2015. osuđen za ubojstvo, a u rat je poslan još u srpnju nakon inzistiranja Ramzana Kadirova da ga se pusti iz zatvora. Ruske vlasti su na kraju odobrile da se Kusk pusti iz zatvora, i to na elegantan način - premješten je u privatnu vojsku Wagner. To je i potvrdila njegova supruga. Navodno se borio oko Bakhmuta u Dombasu.

Na "referendumu" u regiji Donjeck odaziv je u petak bio 23,6%, javlja ruska državna novinska agencija Tass koja je citirala lokalnog dužnosnika.

Više od 20,5 posto birača s pravom glasa u regiji Zaporižja i 15 posto onih u regiji Herson glasovalo je u petak, izvijestila je ruska novinska agencija Interfax pozivajući se na lokalne izborne dužnosnike.

"Prema našem mišljenju, to je dovoljno za prvi dan glasovanja", citirana je voditeljica ruskog izbornog povjerenstva u Hersonu Marina Zakharova.

Serhij Gaidaj, ukrajinski guverner Luganska, rekao je da je u gradu Starobilsk stanovništvu zabranjen izlazak i da su ljudi bili prisiljeni izaći iz domova kako bi glasovali na "referendumu".

U gradu Bilovodsku, direktor tvrtke rekao je zaposlenicima da je glasovanje obavezno i da će svi koji odbiju sudjelovati biti otpušteni, a njihova imena predana sigurnosnim službama, rekao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti izvještaje o prisili.

Ukrajinsko naselje na istoku Harkova: Tragovi rata na svakom koraku, živi se bez struje i vode...

Ukrajinsko naselje na istoku Harkova: Tragovi rata na svakom koraku, živi se bez struje i vode...

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak svijet da osudi "pseudoreferendume" koje organizira Rusija i koji se upravo održavaju na četirima područjima koje je osvojila u Ukrajini od početka svoje invazije.

U svom dnevnom obraćanju naciji Zelenski je poručio da je uvjeren da će "svijet ispravno reagirati na pseudoreferendume" te da će ih "jasno osuditi".

U pokrajinama Luhansk, Donjeck, Herson i Zaporižja od 23. do 27. septembra održavaju se referendumi kojima je cilj pripojiti te dijelove Ukrajine Rusiji. Potonja gotovo potpuno kontrolira Luhansk i Herson, a samo djelimično Zaporižja i Donjeck.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je sličnu stvar učinio još 2014. kada je anektirao Krim. I tada je proveo nelegitimno glasovanje koje je međunarodna zajednica osudila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije