Potpisana deklaracija koja predviđa veću saradnju na poljima sigurnosti

Anadolija
Potpisana deklaracija koja predviđa veću saradnju na poljima sigurnosti
U okviru Samita šefova država i zemalja NATO-a koji se održava u Varšavi, potpisana je deklaracija koja predviđa veću saradnju na poljima sigurnosti.

To se odnosi na polja sigurnosti na moru, koordiniranim vježbama, cyber napadima, hibridnim prijetnjama, odbrambenoj industriji i drugim između NATO-a i Evropske unije (EU).

U ime NATO-a, deklaraciju je potpisao generalni sekretar Jens Stoltenberg, a u ime EU predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk i predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Stoltenberg je istakao kako će ova deklaracija ojačati saradnju između EU i NATO-a i da je ovo historijska odluka.

“Ni NATO ni EU ne mogu same izaći na kraj sa poteškoćama s kojim se suočavaju. Međutim, zajedno smo jak tim i posjedujemo sredstva kojima možemo zaštiti naše državljane”, poručio je Stoltenberg koji je dodao kako će NATO i EU zajedno raditi i resurse iskoristiti na najefikasniji način.

Stoltenberg je istakao kako između NATO-a i EU postoje zajednički projekti na rješavanju migrantske krize u Egejskom moru.

Tusk je podsjetio kako se NATO i EU suočavaju s istim prijetnjama.

“Bilo da je riječ o zemljama članicama EU ili zemljama članicama NATO-a, naši građani od nas zahtjevaju obezbjeđivanje veće sigurnosti. Naša demokratska obaveza kao lidera je obezbijediti sigurnost”, rekao je Tusk koji smatra da Evropa nema alternativu za saradnju sa NATO-om.

“EU i NATO nadopunjuju jedno drugo. Trebali bismo imati i više saradnje i voditi aktivnosti na koordiniran način. Mi smo pred zajedničkim prijetnjama vezani jedni za druge. Temeljne vrijednosti iz deklaracija o osnivanju EU i NATO-a su slične”, naglasio je Tusk.

Jean-Claude Juncker je rekao kako danas potpisana deklaracija šalje jasnu poruku.

“Jača Evropska unija znači jači NATO, jači NATO znači jača EU. Danas smo ovom deklaracijom odlučili uraditi više. Moramo iskoristiti sva sredstva koja posjedujemo kako bismo povećali saradnju”, istakao je Juncker.

U deklaraciji je navedeno kako je neophodna razmjena informacija i jačanje odbrane pred hibridnim prijetnjama, kao i jačanje saradnje o pitanju rješavanja migrantske krize. U deklaraciji je navedeno kako je potrebno povećati i saradnju u odbrani od cyber napada, te razvoj obrambenih kapaciteta i jačanje odbrambene industrije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije