Potop u Hong Kongu: Izdato crno upozorenje za kišnu oluju

0
Radiosarajevo.ba
Potop u Hong Kongu: Izdato crno upozorenje za kišnu oluju
Foto: Printscreen / Twitter / Poplavljeni Hong Kong

Bujice nose sve pred sobom, život u Hong Kongu doslovno je stao: ‘Ovo je rekordna količina padalina otkako ih mjerimo!‘

Obilna kiša natopila je Hong Kong dovodeći do velikih poplava u gusto naseljenom gradu, poplavljujući ulice, trgovačke centre i postaje podzemne željeznice.

Posebna kineska administrativna regija zabilježila je najveću količinu padavina u sat vremena u posljednjih 140 godina, otkad postoje zabilježeni podaci.

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Feđa Dudić: Poštujem Srbiju od početka angažmana u zemlji. Ne želim da od ovog nastane rijaliti

Zvjezdarnica u Hong Kongu izmjerila je o 158,1 milimetara padavina između 23 sata i ponoći u četvrtak po lokalnom vremenu. Meteorološki zavod izdao je najveće, crno upozorenje na kišnu oluju i rekao da je više od 200 mm oborina zabilježeno na glavnom otoku Hong Konga, Kowloonu i sjeveroistočnom dijelu gradskih Novih teritorija od četvrtka navečer.

Očekuje se da će ekstremni uvslovi potrajati najmanje do petka, 9. septembra u podne.

Saopćeno je da burza u Hong Kongu neće biti otvorena u petak ujutro, ako crno upozorenje na kišnu oluju još uvijek bude na snazi u 9 sati po lokalnom vremenu.

Videozapisi koji kruže društvenim mrežama pokazuju kako se ulicama slijevaju bujice i kako voda šiklja niz pokretne stepenice u stanicu podzemne željeznice. Tunel gradske luke, jedna od glavnih arterija koje povezuju otok Hong Kong s Kowloonom, također je bio preplavljen vodom, dok su fotografije pokazivale natopljeni trgovački centar u četvrti Chai Wan.

Hongkonški MTR Corp, koji upravlja gradskom željezničkom mrežom, rekao je da je najmanje jedna linija zatvorena, dok se na drugim događaju kašnjenja vlakova.

U svim školama u petak je obustavljena nastava, zbog "ekstremnih uslovaa uzrokovanih silnim poplavama i ozbiljnim prekidom prometa", saopćila je vlada, piše Slobona Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije