Posljedice Trumpove politike "nulte tolerancije": Dijete ne prepoznaje majku

Radiosarajevo.ba
Posljedice Trumpove politike "nulte tolerancije": Dijete ne prepoznaje majku

Ameriku mjesecima potresaju informacije o prisilnom razdvajanju djece ilegalnih migranata od roditelja. Nedavno su se pojavili i snimci djece koja su zatvorena u prostoru ograđenom žičanom ogradom u Texasu, a ProPublica je objavila snimke djece u dobi od 4 do 10 godina koja plaču i dozivaju svoje roditelje i rodbinu.

Na internetu se redovno pojavljuju srceperajući snimci na kojima su prikazani roditelji i djeca koji se spajaju nakon što se nisu vidjeli i po nekoliko mjeseci. AJ+ je objavio snimak na kojem dijete ne može da prepozna svoju majku nakon što ih je ICE razdvojio na granici Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

Uplakana majka govori svom trogodišnjem djetetu – ja sam tvoja mama, dok se dijete otima iz njenog zagrljaja jer je ne prepoznaje.

"Dušo, došla sam ovdje samo zbog tebe", govori tužna majka dok se dijete udaljava od nje.

Hiljade porodica su doživjele ovu traumu zbog politike američkog predsjednika Donalda Trumpa i "nulte tolerancije" prema ilegalnoj imigraciji.

Medicinski eksperti su upozorili na traumu koju djeca trpe zbog tog naglog razdvajanja od porodica, kao i da trauma ne može tek tako nestati kada se napokon ujedine sa roditeljima.

U vladinom pritvoru je još uvijek 528 djece migranata i izbjeglica, što je porazan podatak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije