Porodice iz Grenfell tornja bit će smještene u stanove u luksuznom kompleksu

Radiosarajevo.ba
Porodice iz Grenfell tornja bit će smještene u stanove u luksuznom kompleksu
Porodice iz izgorjele Grenfell zgrade idućeg mjeseca preselit će u Kensington Row kompleks, gdje stanovi koštaju najmanje 1,6 miliona funti.

Šezdeset osam stanova u luksuznom apartmanskom kompleksu bit će na raspolaganju porodicama koje su raseljene iz izgorjelog Grenfell tornja, piše Guardian

Oni koji su se spasili mogli bi novi dom dobiti u julu i augustu u Kensington Rowu, oko dva kilometra od uništene zgrade u kojoj je živote u požaru koji je progutao zgradu 14. juna, prema dosadašnjim podacima, izgubilo 79 ljudi

Korporacija iz Londona kupila je ovaj kompleks u bogatijem dijelu općine i postat će dio stambenog fonda. 

Najluksuzniji četverosobni stanovi trenutno se prodaju po cijeni od 8,5 miliona funti, ali dio njih bit će osiguran za stanovnike zapaljenog Grenfell tornja. Riječ je o nešto pristupačnijim stanovima, jednostavne interne specifikacije, ali imaju isti kvalitet gradnje. 

Kompleks uključuje konsijerža tokom cijeloga dana, bazen, saunu i spa i privatno kino.

Još nije poznato hoće li stanovnici Grenfella imati pristup objektima, koji obično nisu uključeni kad je riječ o pristupačnom stanovanju.

"Moramo započeti pronalaskom doma za svakog od njih", kazao je Tony Pidgley, predsjednik Berkeley grupe koja je sagradila stanove. 

Domovi će biti mješavina jednosobnih dvosobnih i trosobnih stanova na dva bloka.

Vlada se već obavezala na pronalaženje odgovarajućeg smještaja u lokalnom području za žrtve koje su izgubile svoje domove u roku od najviše tri nedjelje.

"Stanovnici Grenfellovog tornja prošli su kroz neka od najstrašnijih i traumatičnih doživljaja koji se mogu zamisliti i naša je dužnost da ih podržimo", rekao je Sajid Javid, sekretar općine u kojoj se nalazi izgorjela zgrada. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije