Porodica teroriste sa Novog Zelanda šokirana: Bio je "divan dječak"

Radiosarajevo.ba
Porodica teroriste sa Novog Zelanda šokirana: Bio je "divan dječak"
Foto: Privatni album / Ubica je rođen u Australiji, a roditelji su mu Britanci

Brenton Tarrant (28), napadač iz Novog Zelanda koji je u gradu Christchurchu ubio najmanje 49 ljudi, a prije pokolja slušao četničku pjesmu, sebe je opisivao kao „običnog bijelca, iz obične porodice“.

Brenton je objasnio i kako je on „samo obični bijeli čovjek“. Dodao je i da potječe iz radničke klase, porodice s niskim primanjima te da se za masakr odlučio „kako bi osigurao budućnost za svoj narod“ i smanjio stopu iseljavanja u europske zemlje.

Njegova porodica živi u Graftonu. Šokirani su i pomažu vlastima u istrazi, piše The Sun.

Pitaju se kako je „pristojan i divan dječak evoluirao u ubojicu“.

Ubica je rođen u Australiji, a roditelji su mu Britanci.

Kaže i da se napadom htio osvetiti za hiljade života Europljana izgubljenih u terorističkim napadima.

U svom rasističkim manifestu „Velika zamjena“ žali što u životu nije ubio više „okupatora i izdajnika“.

Opisao je i kako je planirao napad.

„Dok sam sjedio na parkiralištu u unajmljenom autu, gledao sam rijeku uljeza kako ulaze u shopping centar. Za svakog Francuza i Francuskinju bio je dvostruki broj uljeza“, napisao je.

Novozelandska policija objavila je kako radi na tome da se „snimke uklone“ i poziva ljude da ih ne dijele po društvenim mrežama. Facebook je objavio kako je “odmah uklonio Facebook i Instagram profile napadača i videosnimku“ nakon upozorenja policije.

Snimka dugačka gotovo 17 minuta prikazuje napadača u maskirnoj i crnoj odjeći koji se vozi do džamije Al Noor u Christchurchu. Pritom se čuju četničke pjesme, a na suvozačkom sjedalu se vidi nekoliko komada oružja.

Širenje ovakvih snimaka na internetu opasno je jer može potaknuti imitatore, tvrdi Alexander Gillespie, profesor međunarodnog prava na novozelandskom sveučilištu Waikato.

Papa Franjo rekao je u petak da je „duboko ožalošćen“ zbog „besmislenog čina nasilja“ u Christchurchu na Novom Zelandu, gdje je 49 ljudi ubijeno u terorističkom napadu u dvjema džamijama.

Papa „uvjerava sve Novozelanđane, pogotovo muslimansku zajednicu, u svoju iskrenu solidarnost u svjetlu ovih napada“, stoji u izjavi Vatikana.

Više informacija o terorističkom napadu na Novom Zelandu možete čitati OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije