Pored brojnih europskih zemalja, i Švedska obustavila cijepljenje AstraZenecom

2
Radiosarajevo.ba
Pored brojnih europskih zemalja, i Švedska obustavila cijepljenje AstraZenecom
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Švedska je posljednja europska država koja je iz opreza obustavila cijepljenje AstraZenecom, objavila je švedska zdravstvena agencija.

"Odlučili smo obustaviti cijepljenje AstraZenecom dok Europska agencija za lijekove ne provede istragu o sumnjivim nuspojavama", objavili su u priopćenju.

Glavni švedski epidemiolog Anders Tegnell rekao je za švedski TV4 kako su se sada pojavile neke nove nuspojave koje dosad nisu zabilježene te da se radi o nekoliko prilično ozbiljnim simptomima.

Kako je objasnio, radi se o simptomima u obliku poremećaja, a prva takva nuspojava prijavljena je u petak. Napomenuo je i kako se radi o slučaju koji je ozbiljniji od onog s ugrušcima krvi.

"Neki ljudi dobili su ugruške u različitim dijelovima tijela, dok su neki prijavili manje krvarenje na koži. Ovo je poprilično ozbiljan poremećaj", rekao je Tegnell i dodao kako su nuspojave zabilježene dva tjedna nakon cijepljenja.

Cijepljenje AstraZenecom dosad je privremeno obustavljeno u 18 europskih država: Austriji, Norveškoj, Danskoj, Švedskoj, Islandu, Rumunjskoj, Bugarskoj, Irskoj, Nizozemskoj, Sloveniji, Portugalu, Cipru, Luksemburgu, Španjolskoj, Italiji, Njemačkoj, Francuskoj i Latviji.

Sve države čekaju rezultate istrage EMA-e o mogućoj povezanosti cjepiva i zgrušnjavanja krvi koje se pojavilo kod nekih pacijenata, piše Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije