Porast nasilja u Švedskoj izmiče kontroli, premijer zove vojsku u pomoć

1
Radiosarajevo.ba
Porast nasilja u Švedskoj izmiče kontroli, premijer zove vojsku u pomoć
Foto: EPA / Ulf Kristersson i Jens Stoltenberg

Švedski premijer pozvao je u četvrtak čelnika oružanih snaga da pomogne u suzbijanju porasta ubistava koje se pripisuje bandama u toj zemlji.

Premijer Ulf Kristersson sastat će se u petak s čelnikom oružanih snaga Micaelom Bydenom te sa šefom državne policije kako bi razgovarali o ulozi vojske u suočavanju sa zabrinjavajućim posljedicama sukoba bandi.

Samo u četvrtak dvojica muškaraca ubijena su u Stockholmu, dok je 25-godišnja žena ubijena u eksploziji u kući u gradu sjeverno od glavnog grada, prenosi BBC.

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

Dva muškarca pretukla policajca prilikom hapšeja: Jedan uspio pobjeći

"Lovit ćemo bande i porazit ćemo ih", obećao je premijer Kristersson u rijetkom televizijskom obraćanju.

Nije još jasno kako bi se točno vojska mogla uključiti, ali prethodni razgovori sugeriraju da bi vojnici mogli preuzeti određene policijske dužnosti kako bi policijski dužnosnici mogli osloboditi resurse za borbu protiv kriminala.

Čelnik Kollektiv Sorga, skupine povezane s Amnesty Internationalom, Sakariya Hirsi, premijerove mjere smatra površnim, ocjenjujući da ne pogađaju temeljne uzroke nasilja.

Pozvao je pritom na veću akciju protiv siromaštva djece i povećanje sredstava za klubove mladih i društvene ustanove kako bi se zaustavilo nasilje.

Do sada je tokom septembra 12 ljudi ubijeno u nasilju bandi, što je najveći broj od decembra 2019., navodi list Dagens Nyheteru.

Švedski mediji porast ubistava povezuju sa sukobom unutar bande poznate kao Mreža Foxtrot, koja je potresena unutarnjim sukobima i podijeljena na dvije suparničke frakcije.

Premijer Kristersson rekao je da Švedska još nije vidjela ništa slično i da "nijedna druga zemlja u Europi" nije iskusila ovakvu situaciju. Naglasio je da su djeca i nedužni prolaznici sve više ugroženi nasiljem širom zemlje, prenosi portal 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije