Ponovo se zapucalo u Nagorno-Karabahu, ima poginulih

1
Radiosarajevo.ba
Ponovo se zapucalo u Nagorno-Karabahu, ima poginulih
FOTO: Arhiv / Nagorno-Karabah

Četiri azerbajdžanska vojnika su poginula, a četiri ranjena u Nagorno Karabahu, objavilo je ministarstvo obrane te zemlje o prvim žrtvama nakon stupanja na snagu mirovnog sporazuma, ali protuoptužbe za napad objavila je i Armenija, prenose agencije.

Ministarstvo odbrane susjedne Armenije optužilo je Baku da je u subotu počeo ofenzivu na dva sela “oklopnim vozilima” i “teškom artiljerijom” te da je ranjeno šest armenskih vojnika.

“Nakon višesatnih sukoba neprijatelj je uspio ući u selo Khin Takher i približiti se selu Htasaberd”, rekao je taj izvor, prenose agencije.

Vlada u Bakuu objavila je da su se okršaji dogodili u području koja je pripalo Azerbajdžanu prema sporazumu iz novembra kojim su okončani sukobi i prema kojem su dijelovi Nagorno Karabaha nastanjeni etničkim Armencima pripali Azerbajdžanu..

Službeni Yerevan je objavio da su armenske snage odbile pokušaje ubacivanja na teritorij koji je ostao pod kontrolom Nagorno Karabaha.

“Provokacije u Azerbajdžanu nastavile su se i danas u smjeru dva sela u pokrajini Hadrut”, objavilo je armensko ministarstvo vanjskih poslova. 

Borbe između dviju strana počele su 27. septembra.

Azerbajdžan tvrdi da je vratio većinu područja izgubljenih u ratu 1991.-1994. u kojem je poginulo 30.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije