Ponovo se dijeli poruka koju je Aleksej Navaljni snimio za građane Rusije: 'Ako me odluče ubiti...'

1
Radiosarajevo.ba
Ponovo se dijeli poruka koju je Aleksej Navaljni snimio za građane Rusije: 'Ako me odluče ubiti...'
Foto: EPA - EFE / Aleksej Navaljni

Aleksej Navaljni preminuo je u sibirskom zatvoru, a kao uzrok smrti zatvorski upravitelj naveo je krvni ugrušak. Navaljni, kao vođa opozicije, služio je 19-godišnju kaznu 1900 kilometara udaljen od Moskve u koloniji IK-3 u Karpu.

Kritičar Kremlja u dokumentarnom filmu iznio je poruku za sve građane Rusije ako ga vlasti odluče ubiti.

"Ima nešto što vam očito moram reći. Ne smijete odustati. Ako me odluče ubiti, to znači da smo nevjerovatno snažni. Moramo iskoristiti tu moć. Jedina stvar potrebna da zlo nadvlada jest da dobri ljudi ne učine ništa, stoga nemojte biti pasivni", rekao je Navaljni u dokumentarnom filmu.

Izvučen autobus iz duboke provalije kod Makarske

Izvučen autobus iz duboke provalije kod Makarske

Navaljni se razbolio još 2020. godine na letu iz Sibira za Moskvu. Nakon što je odveden u Njemačku, lokalni medicinski stručnjaci utvrdili su da je bio izložen otrovu iz grupe novičok, koji je kemijski agens iz sovjetskog doba poznat kao nervni otrov.

Navalni je optužio Kremlj za napad, a neovisne istrage pronašle su veze između napada i ruskih sigurnosnih službi, piše Dnevnik.hr.

Rusija je odbila sudjelovati u istrazi i negirala je bilo kakvu umiješanost ruskih vlasti u taj slučaj trovanja. Slični su se incidenti dogodili u prošlosti, kao što je trovanje bivšeg ruskog vojnog časnika Sergeja Skripala u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je bio povezan s istim nervnim agensom.

Unatoč oporavku u Njemačkoj, Navaljni se vratio u Rusiju, gdje je odmah uhapšen. Bio je zatvoren od januara 2021., a postojala je velika zabrinutost da bi ruske vlasti mogle ugroziti njegov život.

Nakon objave da je preminuo u Rusiji su organizirani veliki protesti, a ured državnog advokata naredio je Rusima da ne sudjeluju na njima. Protesti su se proširili diljem Europe. Stotine demonstranata okupile su se u europskim gradovima kako bi izrazile bijes zbog smrt najvećeg Putinova kritičara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije