Poništena odluka Donalda Trumpa - SAD šalje 200 miliona dolara

0
Radiosarajevo.ba
Poništena odluka Donalda Trumpa - SAD šalje 200 miliona dolara
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Antony Blinken

SAD će Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji poslati uplatu u vrijednosti od preko 200 miliona dolara do kraja februara, najavio je državni sekretar Antony Blinken.

"Ovo je ključni korak naprijed u ispunjavanju naših finansijskih obaveza kao članice WHO i odražava našu obnovljenu posvećenost osiguravanju potrebne podrške WHO za vođenje globalnog odgovora na pandemiju", rekao je Blinken govoreći u Savetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

"SAD veruju da su multilateralizam, UN i WHO od suštinske važnosti, ne samo kao efikasan međunarodni zdravstveni i humanitarni odgovor na COVID-19, već i za izgradnju jačih globalnih zdravstvenih kapaciteta i bezbjednosti za budućnost", rekao je Blinken.

Sjedište WHO - undefined

Foto: EPA-EFE: Sjedište WHO

Blinken je istakao da to odražava i obnovljenu posvećenost da SAD obezbjede podršku potrebnu za upravljanje krizom pandemije koronavirusa.

Sjedinjene Države, koje su dugi niz godina bile najveći donator Svetske zdravstvene organizacije, napustile su WHO prošle godine, za vrijeme mandata Donalda Trumpa. Američki predsednik Joe Biden povukao je odluku o povlačenju SAD iz WHO prošlog mjeseca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije