Tenzije / Pompeo: Trump je spreman da upotrijebi vojnu silu u Siriji

22. 10. 2019. u 10:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 7

Predsjednik SAD Donald Trump je spreman da upotrijebi vojnu silu ako bude potrebno, rekao je u ponedjeljak državni sekretar Mike Pompeo na pitanje o krizi u odnosima s Turskom povodom njenog napada na sjeveru Sirije na Kurde, tamošnje američke saveznike.

„Mi više volimo mir od rata“, rekao je Pompeo za TV CNBC u intervjuu snimljenom u ponedjeljak.

„Ali u slučaju da je potrebna 'kinetička akcija' (eufemizam za aktivnu primjenu smrtonosne vojne sile) ili vojna akcija, treba znati da je predsjednik Trump u potpunosti spreman da preduzme takvu akciju“, rekao je Pompeo.

Trump je, konstatuje CNBC, pod žestokom kritikom zbog svoje odluke da povuče američke snage sa sjevera Sirije, napuštajući Kurde koji su ratovali protiv takozvane Islamske države. Povlačenje je omogućilo upad Turske u pograničnu zonu početkom oktobra, pri čemu je poginulo i više od 120 civila, navodi sirijska Opservatorija za ljudska prava.

Pompeo je odbio da kaže šta je „crvena linija“ tj. koja bi akcija podstakla američki vojni odgovor, rekavši da ne želi da „istrčava pred odluku predsjednika o tome da li će preduzeti strahoviti poduhvat korištenja američke vojne sile“.

„Ekonomsku silu smo koristili i sigurno ćemo je koristiti. Koristićemo i svoje diplomatske snage. To su naše preference“, rekao je Pompeo.

State Department je odbio da komentariše Pompeovu izjavu, navodi CNBC.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA