Pompeo: SAD nastavlja borbu protiv ISIL-a

Radiosarajevo.ba
Pompeo: SAD nastavlja borbu protiv ISIL-a
Foto: Arhiv / Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo zagarantovao je iračkom premijeru Adelu Abdulu Mahdiju da je SAD i dalje predan borbi protiv grupe Islamska Država Irak i Levant (ISIL) u Iraku i drugim područjima uprkos tome što planira povući snage iz Sirije, objavio je danas ured Abdula Mahdija.

Američki predsjednik Donald Trump počeo je totalno povlačenje američkih snaga iz Sirije, proglasivši u srijedu da su uspjeli u svojoj misiji poraziti ISIL te da nisu dalje potrebni. Plan je izazvao kritike saveznika kao što su Velika Britanija i Francuska koji su rekli da militanti nisu potpuno poraženi.

„Premijer Abdel Abdul Mahdi primio je telefonski poziv američkog državnog sekretara Mikea Pompea koji je objasnio detalje skorašnjeg povlačenja iz Sirije i potvrdio da je SAD još uvijek predan borbi protiv ISIL-a i terorizma u Iraku i drugim područjima - navodi se u izjavi ureda Abdula Mahdija“, prenosi Al Jazeera Balkans.

Abdul Mahdi i Pompeo također su razgovarali o američkoj odluci da se za 90 dana produži izuzeće zagarantovano Iraku od sankcija protiv Irana kojim se dopušta Bagdadu da i dalje uvozi iranski plin koji je ključan za proizvodnju električne energije u Iraku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije