Dodik: BiH je lider među evropskim zemljama po broju dobrovoljaca u ISIL-u

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH je lider među evropskim zemljama po broju dobrovoljaca u ISIL-u
/ printscreen
U nastavku posjete Moskvi predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je intervju za tamošnju Carigradsku TV.

U intervjuu je spomenuo da manji bh. entitet "bilježi rast BDP od tri procenta, iako nijedna zemlja bivše Јugoslavije nije dostigla predratni nivo ekonomskog razvoja i proizvodnje".

Dodik se zahvalio Rusiji na zalaganju za poštovanje Daytona, ali naglasio da postoji "paradoks".

"Visoki predstavnik u BiH, koji bi trebalo strogo da sprovodi ovaj Sporazum, sve napore usmjerava na njegovo uništenje. Kada je Bakir Izetbegović podnio zahtjev za ponovno razmatranje presude Srbije za genocid, ruski ambasador u BiH Petar Ivancov sazvao je sjednicu PIK-a da se razgovara o tome. Neophodno je da se podsjetimo i ruskog veta u Savetu bezbednosti UN, kada se razmatrala britanska rezolucija za genocid u Srebrenici. U tom smislu, mi smo zahvalni Rusiji za nepristrasnu poziciju.'.

Predsjednik RS-a osvrnuo se i na rusku vojnu intervenciju u Siriji.

"Sigurno ste primjetili vezu između događaja u Siriji i BiH. Bosna i Hercegovina je lider među evropskim zemljama po broju dobrovoljaca koji idu da se bore pod zastavom ISIL-a. Mi govorimo o više od 500 pristalica ideje radikalnog islama, koji će se prije ili kasnije vraćati. Ovaj problem je veoma ozbiljan i predstavlja uznemirujuća očekivanja", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije