Poljska razmatra izgradnju ograde na granici s Kalinjingradom

0
Fena
Poljska razmatra izgradnju ograde na granici s Kalinjingradom
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Poljska će možda morati da izgradi ograde na granici s ruskom eksklavom Kalinjingradom kako bi zaustavila val afričkih i azijskih migranata koji bi mogli početi pokušavati da pređu u narednim sedmicama, rekao je u utorak visoki poljski zvaničnik.

Poljska optužuje Rusiju i njenu saveznicu Bjelorusiju da koriste migrante u sklopu kampanje "hibridnog ratovanja" za destabilizaciju Evrope, a s obzirom na to da su tenzije visoke zbog rata u Ukrajini, Poljska strahuje od ponavljanja krize u kojoj su se pojavile hiljade afričkih i bliskoistočnih migranata koji su pokušali da pređu granicu Bjelorusije 2021.

U to vrijeme, Minsk je negirao da je stvorio situaciju tako što je dovezao ljude koji žele ući u Evropsku uniju, umjesto toga okrivljujući Varšavu i Brisel za humanitarnu krizu koja je uzrokovala smrt migranata u šumama duž granice.

Tri jutarnje navike koje trebate promijeniti da biste izgubili kilograme

Tri jutarnje navike koje trebate promijeniti da biste izgubili kilograme

Poljska od Njemačke traži odštetu za Drugi svjetski rat

Poljska od Njemačke traži odštetu za Drugi svjetski rat

Krzysztof Sobolewski, generalni sekretar vladajuće stranke Pravo i pravda, rekao je za javni emiter Polskie Radio 1 da Poljska razmatra izgradnju ograde, sličnu onoj koju je izgradila na granici s Bjelorusijom, na granici s ruskim Kalinjingradom.

"Morat ćemo ojačati naše snage na ovom dijelu granice i također razmotriti izgradnju sličnih graničnih utvrđenja onima koje sada imamo na poljsko-bjeloruskoj dionici", rekao je.

Ruski mediji izvještavaju da je Kalinjingrad otvorio svoje nebo za letove sa Bliskog istoka i Azije u pokušaju da privuče više aviokompanija i turista.

"Nakon onoga s čime smo se morali suočiti, a još uvijek se bavimo na granici Poljske i Bjelorusije, a s obzirom na otvaranje neba iznad Kalinjingradske oblasti za avione iz Turske, Sirije i Bjelorusije, to bi moglo biti u narednim sedmicama", Sobolevski je kasnije rekao Reutersu, misleći na sve veći broj dolazaka migranata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije