Poljska će održati referendum: Razlog - ograda na granici s Bjelorusijom

0
Hina
Poljska će održati referendum: Razlog - ograda na granici s Bjelorusijom
Foto: EPA-EFE / Visoka ograda / Ilustracija

Poljska će održati referendum o tome treba li zadržati ogradu na granici s Bjelorusijom, objavio je danas, 14. augusta, na društvenim mrežama ministar odbrane Mariusz Błaszczak.

Referendum će se održati 15. oktobra, a istog dana održat će se i parlamentarni izbori.

Poljski birači odgovorit će na pitanje podržavaju li uklanjanje barijere na granici između Poljske i Bjelorusije, rekao je Błaszczak.

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Denis Bećirović otputovao u Egipat: U Kairu ga dočekao Ahmed Issa

Dok su opozicioni političari ranije kritizirali izgradnju ograde, trenutno, s obzirom na to da je Bjelorusija bliska saveznica Rusije, nema znatnijeg protivljenja ogradi.

U Poljskoj u posljednje vrijeme raste zabrinutost zbog aktivnosti plaćeničke grupe Wagner u Bjelorusiji i sve većeg broja migranata iz kriznih područja koji preko susjedne zemlje žele neovlašteno ući u Europsku uniju.

Poljska je prošle godine 418 kilometara dugu granicu s Bjelorusijom osigurala 5,5 metara visokom ogradom. Unatoč podršci ogradi, opozicija u datumu referenduma vidi izbornu taktiku.

Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod pritiskom je zbog visoke inflacije, strogih zakona o pobačaju i raznih nepotističkih skandala. Čelnik stranke Jarosław Kaczyński u junu je iznio ideju o referendumu paralelno s izborima.

Već postoje tri pitanja važna za PiS o kojima će se glasati u oktorbru: politika prema azilantima EU, (ne)podizanje dobi za odlazak u penziju te pitanje treba li privatizirati određena državna preduzeća.

Opozicija optužuje PiS da referendum koristi za mobilizaciju dodatnih birača za parlamentarne izbore s vlastitim programom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije