Poljaci iskoristili popuštanje mjera, pohrlili na skijališta, ali i na more

0
Radiosarajevo.ba
Poljaci iskoristili popuštanje mjera, pohrlili na skijališta, ali i na more
EPA / Puna skijališta

Poljaci su danas za Valentinovo pohrlili na skijališta i na more iskoristivši odluku vlasti o ublažavanju restriktivnih mjera, no pritom su zanemarili potrebu nošenja zaštitnih maski i održavanja fizičkog razmaka, kažu lokalne vlasti, prenosi Hina.

Ublažene restriktivne mjere, koje su na snazi do 26. februara, omogućile su otvaranje hotela, muzeja, kina, kazališta i bazena uz pola kapaciteta.

Poljska odluka o ublažavanju mjera suprotna je onome što se primjenjuje drugdje u Europi, posebno u susjednoj Njemačkoj, koja je zatvorila granice prema Češkoj i austrijskom Tirolu nastojeći suzbiti širenje zaraznijih varijanti koronavirusa.

Desno orijentirana poljska vlada mjere je ublažila pod pritiskom turističkog sektora, uz objašnjenje da će situaciju razmotriti za dvije sedmice. Istodobno su sportske dvorane ostale zatvorene, jednako kao i restorani, koji smiju nuditi samo hranu za van.

Zabrinut zbog toga što posjetitelji na godišnjem odmoru koji provode na skijalištima u Tatrama ne poštuju obvezu nošenja zaštitnih maski, kao ni odgovarajući fizički razmak, gradonačelnik Zakopana Leszek Dorula u nedjelju je upozorio da bi se hoteli "mogli ponovno zatvoriti".

U Poljskoj, zemlji s 38 miliona stanovnika, do danas je evidentirano 1.6 miliona slučajeva zaraze koronavirusom i gotovo 41.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-19.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Najnovije