Politički aktivista iz Bjelorusije koji je optužen da je 'klevetao' Lukašenka umro u - zatvoru

4
Radiosarajevo.ba
Politički aktivista iz Bjelorusije koji je optužen da je 'klevetao' Lukašenka umro u - zatvoru
Foto: X.com / Igor Lednik

Bjeloruski politički aktivist osuđen zbog "klevete" predsjednika Aleksandra Lukašenka preminuo je u zatvoru, objavila je njegova politička stranka u utorak, 20. februara.

"Igor Lednik, bivši član Bjeloruske socijaldemokratske stranke, aktivist i novinar, preminuo je u zatvoru u dobi od 64 godine", objavila je tamošnja nevladina organizacija za ljudska prava Viasna.

Lednik je uhapšen 2022. godine i osuđen na tri godine zatvora zbog "klevete" bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka u članku u novinama Socijaldemokrata. U zatvoru mu se zdravlje "znatno pogoršalo", rekla je stranka. Lednik je patio od srčanih problema i bio je podvrgnut operaciji gastrointestinalnog problema. Međutim, niko ne navodi šta je bio uzrok njegove smrti.

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Vozači, naoružajte se strpljenjem: Duga kolona na magistralnom putu Žepče - Zenica

Opoziciona čelnica u egzilu Svetlana Tikhanoskaya okrivila je vlasti za Lednikovu smrt, nazvavši je "nepravdom i nevjerojatnom tragedijom". "Režim ubija u zatvoru Bjeloruse koji su htjeli promijeniti život u svojoj zemlji na bolje", napisala je na Telegramu.

Prošlog mjeseca još jedan opozicionar, Vadzim Khrasko, umro je od upale pluća u kaznenoj koloniji. Skupine za ljudska prava rekle su da nije dobio potrebnu medicinsku skrb u zatvoru. Bjeloruske vlasti obračunale su se s protivnicima Lukašenka – koji je u ovoj zemlji na vlasti od 1994. – nakon što su izbili masovni protesti uoči predsjedničkih izbora 2020. za koje Zapad kaže da ih je pokrao. Prema Viasni, u Bjelorusiji sada ima više od 1400 političkih zatvorenika.

Podsjetimo, ruski opozicioni političar Aleksej Navaljni, jedan od glavnih protivnika Vladimira Putina - čiji je Lukašenko najbliži saradnik - također je preminuo u kaznenoj koloniji, arktičkom zatvoru. Uzrok njegove smrti još nije poznat, a tijelo još uvijek nije predano porodici koja tvrdi da je Navaljni otrovan. U tom kontekstu vrijedi istaći da se i u Rusiji i Bjelorusiji ove godine održavaju parlamentarni izbori.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije