Policijski volonter uhapšen: Silovanje i ubistvo mlade doktorice izazvalo bijes i velike proteste

1
Radiosarajevo.ba
Policijski volonter uhapšen: Silovanje i ubistvo mlade doktorice izazvalo bijes i velike proteste
Foto: EPA - EFE / Protesti u Indiji

Doktorica pripravnica je silovana i ubijena, što je izazvalo proteste u nekoliko gradova i napad na kampus medicinskog fakulteta dok doktori i hitna pomoć u nekoliko gradova širom Indije zahtijevaju bolje i sigurnije radne uslove.

Desetine ljudi su se upustile u nasilje na kampusu medicinskog fakulteta u istočnom dijelu Indije, napadajući vozila i pljačkajući odjele za pacijente u srijedu navečer, saopćila je policija u četvrtak, 15. augusta.

Policija nije otkrila ko je bio iza nasilja, ali medijski izvještaji navode da je nekoliko policajaca povrijeđeno, a policija je ispalila suzavac tokom sukoba na R.G. Kar medicinskom fakultetu u Kolkati, glavnom gradu države Zapadni Bengal.

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa   

Liga prvaka: Dinamo došao nadomak grupne faze, Zvezda u zaostatku nakon prvog meča play-offa  

Nemiri su počeli kada je policija saopćila da je 31-godišnja doktorica pripravnica pronađena silovana i ubijena 9. augusta. Policijski volonter je uhapšen u vezi s ovim zločinom, a policija je predala slučaj saveznim istražiteljima nakon naloga suda.

Vladine bolnice u nekoliko gradova širom Indije su od tada obustavile medicinske usluge osim za hitne slučajeve, dok su demonstranti zahtijevali pravdu, tvrdeći da se radi o grupnom silovanju i da su u njemu učestvovali i drugi.

Policija u Indiji je zabilježila 31.516 izvještaja o silovanju u 2022. godini, što je povećanje od 20% u odnosu na 2021. godinu, prema Nacionalnoj agenciji za kriminalne registre. Mnogi slučajevi kriminala protiv žena ostaju neprijavljeni u Indiji zbog stigme koja okružuje seksualno nasilje, kao i zbog nedostatka povjerenja u policiju.

Aktivisti za prava žena kažu da je problem posebno ozbiljan u ruralnim područjima, gdje zajednica ponekad sramoti žrtve seksualnog nasilja, a porodice brinu za svoj društveni status.

U četvrtak je premijer Narendra Modi osudio zločine protiv žena u zemlji.

"Postoji ogorčenje protiv ovoga u zemlji. Osjećam to ogorčenje", rekao je Modi u obraćanju naciji na 78. godišnjicu nezavisnosti.

Guverner države C.V. Ananda Bose je posjetio medicinski fakultet u četvrtak kako bi ocijenio situaciju.

Rahul Gandhi, lider opozicione stranke Kongres, izjavio je u saopćenju da je primijetio pokušaj nekih državnih službenika da zaštite osumnjičene umjesto da ih kazne.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije