Policija u Guardiolinom avionu tražila Puigdemonta

AA
Policija u Guardiolinom avionu tražila Puigdemonta
Foto: EPA / Josep Guardiola
Prema navodima katalonskih medija španska policija presrela je privatni avion Josepa Pepa Guardiole, menadžera Manchester Cityja, prilikom dolaska na aerodrom El Prat u Barceloni.

Policija je željela provjeriti da li je u njemu putovao Carles Puigdemont, svrgnuti predsjednik Katalonije.

Bivši katalonski lider nakon jednostranog proglašenja regije i proglašenja vanrednih mjera od strane centralne španske vlasti pobjegao je u Belgiju. Protiv Puigdemonta su španske vlasti podigle optužnicu i ukoliko bi se vratio na tlo Španije bio bi uhapšen.

Radio Catalunya je izvijestio da su službenici španske policije prošle nedjelje, kada se Guardiola vratio u Barcelonu, ušli u avion i pretražili ga kako bi vidjeli da li je na letu bio Puigdemont, ali su utvrdili da su tu samo supruga i djeca poznato fudbalskog trenera.

Ista situacija navodne se dogodila u četvrtak, nakon što je Guardiolin privatni avion sletio na aerodrom El Prat. Policajci su ponovo provjerili ko je sve u avionu, ali Puigdemonta nisu našli.

Navodi se da su iz policije medije obavijestili da se radilo samo o rutinskoj kontroli.

Guardiola je jedan od najpoznatijih boraca za nezavisnost Katalonije. Zbog toga ima problema ne samo u Španiji, nego čak i u Engleskoj, gdje je Fudbalski savez (FA) otvorio istragu protiv njega i vjerovatno ga čeka kazna.

Naime, Guardiola je nekoliko puta utakmice Cityja vodio noseći žutu trakicu u znak podrške uhapšenim političarima koji podržavaju nezavisnost Katalonije. S obzirom da je u engleskom fudbalu zabranjeno isticanje bilo kakvih političkih poruka vjerovatno će biti kažnjen.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije