Pokušaj državnog udara u Nigeru

0
Radiosarajevo.ba
Pokušaj državnog udara u Nigeru
EPA-EFE / Niger

U Nigeru su uhapšen ivojnici nakon “pokušaja državnog udara” u srijedu ujutro, rekao je sigurnosni izvor nakon što je izbila pucnjava u glavnome gradu Niameyu te dodao da je “situacija pod kontrolom”.

Stanovnici su izvijestili da su preko noći čuli rafale u blizini predsjedništva, samo dva dana prije nego što bi Mohamed Bazum trebao preuzeti kormilo države sklone puču.

“Uhapšena je nekolicina pripadnika vojske koji stoje iza ovog pokušaja puča”, rekao je izvor govoreći pod uslovom da ostane anoniman. “Predsjednička garda je uzvratila, sprečavajući ovu grupu vojnika da se približi predsjedničkoj palati”, rekao je izvor.

Niger - undefined

EPA-EFE: Niger

Stanovnik okruga Niamey’s Plateau, koji uključuje predsjednikovu službenu rezidenciju i urede, rekao je za AFP:

“Bilo je to oko 3 ujutro, čuli smo pucnjeve iz teškog i lakog oružja i trajalo je 15 minuta prije no nego je prestalo, a potom su pucali iz lakog oružja.”

Navodni puč dolazi uoči Bazumove zakazane inauguracije u petak – prve tranzicije nakon izbora u istorijii Nigera od nezavisnosti o Francuskoj 1960. godine.

Bazum je bivši ministar unutrašnjih poslova i desna ruka odlazećeg predsjednika Mahamadua Isufua, koji dobrovoljno odlazi nakon dva petogodišnja mandata. Njegovu pobjedu u drugom krugu izbora 2. februara ustavni je sud potvrdio ovog mjeseca.

Rezultate je osporio Bazumov suparnik, bivši predsjednik Mahaman Usman, koji je tvrdio da je on stvarni pobjednik. Usman je pozvao na “mirne proteste” širom zemlje, ali vlasti su dan ranije zabranile planirani protest opozicije u srijedu u Niameyu.

Niger je najsiromašnija zemlja na svijetu, prema mjerilu UN-ovog Indexa ljudskog razvoja koji obuhvaća 189 država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije