Pokret otpora u Afganistanu zauzeo tri okruga na sjeveru zemlje

0
Hina
Pokret otpora u Afganistanu zauzeo tri okruga na sjeveru zemlje
Foto: EPA-EFE / Talibani u Kabulu

Snage koje se bore protiv talibana na sjeveru Afganistana objavile su da su zauzele tri okruga u blizini doline Pandžšir gdje su se okupili ostaci vladinih snaga i drugih milicija.

Ministar odbrane Bismilah Mohamadi, koje je obećao da će se boriti protiv talibana, objavio je na Twitteru da su zauzeli okruge Deh Saleh, Bano i Pul-Hesar u susjednoj pokrajini Baghlan sjeverno od Pandžšira.

Nije poznato koje snage su u tome sudjelovale, ali vijest ukazuje na to da ipak postoji sporadični otpor talibanima koji su munjevitom akcijom preuzeli kontrolu na svim većim gradovima u zemlji za samo sedmicu dana.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Bivši potpredsjednik Amrulah Saleh i Ahmad Masud, sin bivšeg zapovjednika mudžahedina koji su se borili protiv Sovjeta Ahmada Šaha Msuda, obećali su da će se boriti protiv talibana iz Pandžšira, odakle su 1980-ih i 1990-ih bili potisnuti i Sovjeti i talibani.

Ljudi bliski Masudu kazali su da se u dolini okupilo više od 6.000 boraca, ostataka vojske i specijalnih snaga kao i lokalnih milicija.

Imaju nekoliko helikoptera i vojnih vozila i popravili su neka oklopna vozila koja su ostavili Sovjeti.

Talibani za sada nisu pokušali ući u tu dolinu, koja je još puna ostataka sovjetskih oklopnih vozila uništenih u borbama prije više od 30 godina.

Ali, zapadne diplomate i drugi promatrači skeptični su u pogledu sposobnosti tih boraca da organiziraju učinkovit otpor talibanima s obzirom na to da nemaju potporu izvana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije