Pokrenute istrage o nasilju francuske policije nad demonstrantima

0
AA
Pokrenute istrage o nasilju francuske policije nad demonstrantima
FOTO: AA / Policija na ulicama Pariza u vrijeme demonstracija

U Francuskoj je pokrenuto 15 istraga o nasilju policije nad demonstrantima tokom masovnih protesta održanih sedmice protiv nepopularne penzione reforme francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, objavili su lokalni mediji u subotu.

"Istrage su fokusirane na upotrebu prekomjerne sile i verbalnoh prijetnji policijskih timova demonstrantima", objavila je nacionalna televizija BFM.

Dodaje se da je 12 istraga pokrenuo ministar unutrašnjih poslova, a tri javni tužilac u Parizu.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Matthieu Valet, viši službenik policijskog sindikata SICP, rekao je za BFM da umor policije pod teškim radnim uslovima može imati veze s nasilnim praksama nekih policajaca.

Laurent Nunez, viši policijski komandant u Parizu, odbacio je raspuštanje policijske jedinice BRAV-M, jedne od jedinica optuženih za upotrebu prekomjerne sile protiv demonstranata.

"Ponašanje nekolicine pojedinaca ne bi trebalo baciti sramotu na cijelu jedinicu koja je posljednjih godina, a posebno u ovom trenutku, dokazala koliko je korisna", rekao je on.

Fabien Roussel, lider opozicione Francuske komunističke partije (PCF), tvrdi da je Macron kriv za trenutna previranja u zemlji.

Roussel je rekao da Macron stvara uslove za građanski rat i računa da će nasilje u protestima protiv penzionih reformi promjeniti javno mnjenje. ​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije