Denga / Pojavila se misteriozna bolest u Indiji, umrlo više od 50 osoba, najviše djece

01. 09. 2021. u 15:12:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Već duže od nedjelju dana djeca u pojedinim dijelovima sjeverne indijske države Utar Pradeš bude se sa visokom temperaturom i oblivena znojem.

Najmanje 50 ljudi, uglavnom djece, umrlo je od groznice, a nekoliko stotina je primljeno u bolnicu u šest okruga u istočnom dijelu države. Niko od preminulih nije bio pozitivan na COVID-19.

Mnoga od njih žalila su se na bolove u zglobovima, glavobolju, dehidraciju i mučninu. U nekim slučajevima su prijavili osip koji se širi po nogama i rukama, piše BBC.

U vrijeme kada se čini da se Indija polako oporavlja od smrtonosnog drugog talasa korona virusa, smrti u državi Utar Pradeš izazvale su panične naslove o "misterioznoj groznici".

Ljekari u nekoliko pogođenih okruga vjeruju da bi denga, virusna infekcija koju prenose komarci, mogla da bude glavni uzrok smrti.

"Pacijenti, posebno djeca, veoma brzo umiru u bolnicama - rekao je dr Nita Kulšresta, zdravstveni zvaničnik okruga Firozabad gdje je 40 ljudi, od toga 32 dece, umrlo u protekloj nedjelji.

Denga, koju prenose ženke komaraca, uglavnom je tropska bolest i stotinama godina kruži u Indiji. Postoje četiri virusa denge, a djeca imaju do pet puta veću vjerovatnoću da umru tokom druge infekcije denge nego odrasli.

Širom svijeta se svake godine prijavi oko 100 miliona teških slučajeva denge - obilno krvarenje, oštećeni organi.

"Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kombinovani uticaj epidemije COVID-19 i denge može potencijalno da rezultira razornim posljedicama po ugroženu populaciju.

Za sada nije jasno da li je epidemija denge odgovorna za smrti povezane sa groznicom u indijskoj državi Utar Pradeš.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)