Nova bolest hara Indijom: Bolnice sve punije, a lijekova nema

0
Radiosarajevo.ba
Nova bolest hara Indijom: Bolnice sve punije, a lijekova nema
EPA / Crna gljivica se proširila u Indiji

Srinivas S. leži u operacionoj sali u bolnici Svetog Jovana u Bengaluruu u Indiji, dok mu hirurzi pažljivo uklanjanju komade tkiva i trule kosti sa lica.

Ovaj 41-godišnji vozač jedan je od više od 45.000 Indijaca zaraženih crnom gljivom. Mukromikoza, kako se još naziva, odnijela je 4.300 života u ovoj državi. Više od 85 posto zaraženih imalo je koronavirus prije nego što je oboljelo od ove infekcije, piše CNN.

Srinivas, oporavio se od koronavirusa i mislio da je najgore prošlo, a onda je njegovo lijevo oko počelo da otiče toliko da nije mogao da ga otvori. Bol je bio mučan. Nikada nije čuo za crnu gljivicu, ali zabrinuo se kad su oko i nos počeli da mu krvare.

„Puno krvi je bilo pa sam pomislio, šta se događa“, rekao je ležeći na bolničkom krevetu prije treće operacije uklanjanja zaraženog tkiva.

Srinivas je rekao da je otišao u četiri bolnice prije nego što su mu ljekari dijagnostikovali crnu gljivicu i uputili ga u petu bolnicu gde je konačno dobio liječenje.

Prije pandemije, Indija je imala oko 3.000 do 4.000 slučajeva mukormikoze svake godine, prema podacima koje je indijskom parlamentu dostavio ministar zdravlja Mansuk Mandavia.

Tada bolest nije bila evidentirana, što znači da države nisu bile obavezne da prijave slučajeve centralnoj vladi. To se promijenilo u maju kada su brojevi počeli naglo da rastu. Do kraja juna, širom zemlje prijavljeno je više od 40.845 slučajeva.

Crna gljivica se proširila u Indiji  - undefined

EPA: Crna gljivica se proširila u Indiji

Dvije nedelje kasnije, taj broj je porastao za oko devet posto, 45.374 slučajeva.

Crna gljiva je druga indijska kriza pored COVID-a. Prije ove godine infekcija je bila rijetka u Indiji, mada je tamo bila oko 80 puta češća nego u razvijenim zemljama.

Uzrokuju je mukormiketi, vrsta gljivica, kojima su ljudi svakodnevno izloženi, ali kada im imuni sistem uništen COVID-om, postaju ranjiviji na infekcije. Ako se brzo ne liječi, crna gljiva može prouzrokovati trajno oštećenje lica, gubitak vida i smrt – a stopa smrtnosti je veća od 50 posto.

Nema lijekova

Ne postoji brz način odstranjivanja gljivice. Pacijenti se podvrgavaju operaciji uklanjanja zaraženog tkiva u postupku poznatom kao debridement.

Zatim se liječe antifungalnim lijekom kojim se spriječava ponovna infekcija. Sada se zbog broja zaraženih javlja novi problem – nestašica lijekova, koji Indija pokušava da riješi uvozom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije