Pogođen humanitarni konvoj u Siriji: SAD optužuje Rusiju za napad

Radiosarajevo.ba
Pogođen humanitarni konvoj u Siriji: SAD optužuje Rusiju za napad
/ Aleppo 24 news
Zvaničnici ministarstva za odbranu SAD-a, saznaje Guardian, izrazili su sumnje da je Rusija umiješana u napad na UN-ov humanitarni konvoj, u kojem je u ponedjeljak poginulo najmanje 20 ljudi.

Konvoj uništen u blizini Halepa, kod skladišta u sirijskom gradu Urem al-Kubra koji kontrolira sirijska opozicija, prema tvrdnjama zvaničnika humanitarnih organizacija pogođen je iz zraka dok su hrana i medicinske potrepštine istovarane u ovom gradu. U toku napada poginulo je najmanje 20 civila i član sirijskog Crvenog polumjeseca, zbog čega je odmah nakon napada, koji se smatra velikom humanitarnom tragedijom, UN prekinuo svaku dostavu humanitarne pomoći u Siriji, sa zahtjevom da se u ovom slučaju provede hitna istraga kako bi se odredili krivci, piše Guardian.

Iako su iz Bijele kuće i State Departmenta kazali kako ne mogu potvrditi optužbe na račun Rusije, koje je rusko ministarstvo za vanjske poslove žestoko odbacilo, novinska agencija Reuters uspjela je doći do izjave dvojice američkih obavještajnih zvaničnika, koji su kazali kako su dva ruska ratna aviona Suhoj SU-24 bila na nebu iznad humanitarnog konvoja, upravo u trenutku bombardiranja.

Rusko učešće u ovom napadu, ako bude potvrđeno, imat će dalekosežne posljedice, a tim povodom oglasio se i generalni sekretar UN-a, Ban Ki-moon, koji je kazao kako je ovaj evidentno namjerni napad odvratan i divljački čin, te je nazvao napadače kukavicama. Također, prilikom svog obraćanja javnosti Ban Ki-moon je poginule humanitarne radnike nazvao herojima, kazavši kako „baš kad pomislite da ne može biti gore, ljestvica izopačenosti potone još dublje“.

SAD optužuje Rusiju koja odbacuje ove tvrdnje

Moskva je odbacila sve ove tvrdnje američkih zvaničnika, izrazivši sumnje da je uopće riječ o avionskom napadu, a ruske novinske agencije prenijele su izjavu ruskog državnog ministarstva za odbranu u kojoj stoji da su militanti pratili ovaj humanitarni konvoj, i to u kamionu s teškim naoružanjem.

Prilikom ranijeg sastanka s državnim sekretarom SAD-a Johnom Kerryjem, ruski ministar za vanjske poslove Sergej Lavrov kazao je kako je ruska vojska vršila monitoring ovog konvoja pomoću drona, ali su ga izgubili iz vida onda kada je konvoj ušao na pobunjeničku teritoriju. Ipak, u jučerašnjem obraćanju javnosti Lavrov je s gnušanjem odbacio američke optužbe na račun Moskve i Damaska, kazavši kako neće dopustiti da neko lažno optužuje ove dvije strane.

Napad koji će prekinuti primirje u Siriji?

Primirje u Siriji nastupilo je prvog dana Kurban-bajrama, u ponedjeljak 12. septembra, nakon čega su otvoreni humanitarni koridori putem kojih se civilnom stanovništvu pod opsadom dostavljaju hrana i medicinske potrepštine. I pored ovog primirja nastavljeni su napadi na pojedine pobunjeničke grupe, koje nisu prihvatile ovo primirje, te su zbog toga česta sporadična bombardiranja i borbe.

Ovaj napada, prema tvrdnjama mnogih učesnika u sirijskim sukobima mogao bi biti inicijalna kapsula za prekid primirja, ali uprkos svemu SAD i Rusija odbile su proglasiti prekid primirja u Siriji, kazavši kako će i dalje nastaviti rad na uspostavljanju mirnodopskih uvjeta u Siriji.

Podsjećamo, tokom ratnih godina u Siriji, sve od njegovog početka u martu 2011. godine, prema podacima Sirijske opservatorije za ljudska prava, poginulo je 300.000 osoba, od kojih gotovo 87.000 civila, među kojima i 15.000 djece. Također, tokom rata poginula su i 54 zaposlenika i dobrovoljca sirijskog Crvenog polumjeseca, za vrijeme pomaganja stanovništvu u dijelovima Sirije koji su pod opsadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije