Pogledajte snimke: Gdje Hamas skriva borce i oružje?

3
Radiosarajevo.ba
Pogledajte snimke: Gdje Hamas skriva borce i oružje?
Foto: Prtscr / Youtube / Hamas gradi skrivene podzemne tunele

Ispod površine pojasa Gaze proteže se mreža tunela dugačka stotine, ako ne i hiljade kilometara.

Izraelci ih zovu 'terorističkim', Palestinci tvrde kako su to 'odbrambene strukture', a samo tokom rata 2014. godine izraelske snage uništile su više od 30 ovakvih tunela, od kojih je gotovo pola imalo 'izlaz' s izraelske strane.

Hamas te tunele koristi kako bi skrivao arsenal oružja i ljude, a koriste se i za 'šverc' običnih namirnica potrebnih lokalnom stanovništvu. Neki od njih, u koje su pustili zapadne novinare, su poprilično sofisticirani te Izraelci procjenjuju da gradnja jednog prosječnog tunela Hamas stoji oko tri miliona dolara.

Denver pokazao da je najjači kada ga svi otpišu: Nikola Jokić imao magičnu noć i iznenadio sve

Denver pokazao da je najjači kada ga svi otpišu: Nikola Jokić imao magičnu noć i iznenadio sve

Tuneli su korišteni i u napadima na Izrael te otmicama vojnika.

Obično se nalaze nekih 20-ak metara ispod zemlje, a oni koji ih kopaju i nisu najbolje plaćeni... Grupa tinejdžera je tako za Vice kazala kako dnevno zarade između pet i 13 dolara za kopanje u izrazito nesigurnim uslovima.

Pritom, Izraelci u svakom trenutku tunel mogu otkriti i uništiti...

"Hamas namjerno gradi ove tunele ispod gusto naseljenih područja. Često su ulazi skriveni između škola, džamija, bolnica i stambenih zgrada. Hamas namjerno tu gradi svoju strukturu, znajući da će Izrael oklijevati s udarima na civilno stanovništvo", stoji na službenim stranicama izraelske vojske.

Koliko je dugačka tunelska mreža ispod pojasa Gaze teško je znati. Tamo se 2016. godine jedan od vođa Hamasa Ismail Haniyeh hvalio kako imaju "dvostruko više tunela od komunističkih snaga koje su ratovale sa SAD-om u Vijetnamu".

A Izraelci su razvili i posebne tehnologije kojom se bore protiv ovih tunela. Iako ne žele ulaziti u detalje, riječ je o tehnologiji koja koristi seizmičke senzore kako bi otkrila podzemne vibracije, pomoću kojih se otkrije lokacija i dimenzija tunela, pisao je 2018. Washington Post.

"Traženje tih tunela zapravo je traženje prave anomalije", kaže za ovaj medij izvor iz izraelske vojske.

A, 2021. godine Izraelci su čak kod pojasa Gaze izgradili i podzemni zid! Koliko duboko ide nisu htjeli otkriti, ali u sebi sadrži senzore koji bi trebali otkriti kopanje u njegovoj blizini, pišu 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije