Pogledajte mapu kako se Europa snabdijeva ruskim gasom: Ko su najveći potrošači?

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte mapu kako se Europa snabdijeva ruskim gasom: Ko su najveći potrošači?
Foto: Gazprom.ru / Ilustracija

Rusija je prekinula isporuke prirodnog gasa Poljskoj i Bugarskoj, dramatično eskalirajući svoj odgovor na sankcije Zapada uvedene Moskvi zbog njenog rata u Ukrajini.

Ruski državni energetski gigant Gazprom objavio je u srijedu na Twiteru da je u potpunosti obustavio isporuke poljskoj gasnoj kompaniji PGNiG i bugarskom Bulgargazu nakon što su odbili ispuniti zahtjev Moskve plaćanje u rubljama, a ne u dolarima ili eurima, piše CNN.

Europska komisija je odluku o obustavi isporuke opisala kao pokušaj "ucjene" i rekla da koordinira odgovor među državama članicama EU.

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Obavljena 20. kolektivna dženaza za žrtve agresije na Bosnu i Hercegovinu

Ove vijesti su u utorak povećale vrijedost američkog prirodnog plina za oko tri posto. Cijene plina u Europi skočile su u srijedu ujutro za skoro 20 posto, prenio je Reuters.

Ali pokušaji Rusije da iskoristi Poljsku i Bugarsku da pošalje poruku Zapadu i podupre svoju slabu valutu vjerovatno će imati svoja ograničenja.

Zemlje koje najviše ovise plinom iz Rusije su: Mađarska, Slovačka, Moldavija, Austrija te Njemačka.

Zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu - undefined

Foto: CNN: Zemlje koje najviše ovise o ruskom plinu

Pripremajući se za takvu situaciju, evropske države koje se oslanjaju na ruski gas povećavaju svoje uskladištene zalihe. Poljska gasna kompanija PGNiG, na primjer, kaže da su prodavnice u zemlji popunjene 80 posto. Evropa je takođe na kraju grejne sezone, pa će potražnja biti mala.

Bugarska obično dobija 100 posto svog gasa iz Rusije, a Poljska je skoro isto toliko zavisna, ali dve zemlje ne koriste toliko gasa u svom energetskom miksu, uglavnom zato što još uvijek u velikoj mjeri zavise od uglja za proizvodnju električne energije.

CNN je objavio mapu koja prikazuje rutu isporuke ruskog plina za Europu.

Mapa isporuke plina za EU - undefined

Foto: CNN: Mapa isporuke plina za EU

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije