Pogledajte kako je Putin letio u moćnom ‘Bijelom labudu‘: Već se govori da je to zapravo poruka...

8
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako je Putin letio u moćnom ‘Bijelom labudu‘: Već se govori da je to zapravo poruka...
Foto: Printscreen / Vladimir Putin u letjelici Tu-160M

Ruski predsjednik Vladimir Putin letio je u četvrtak, 22. februara, na moderniziranom strateškom bombarderu Tu-160M, poznatom i kao "Blackjacks", koji je opremljen sposobnošću nošenja nuklearnog oružja.

Ovaj događaj, prikazan na državnoj televiziji, vjerojatno će biti tumačen kao snažan podsjetnik na nuklearne kapacitete Moskve, posebno u kontekstu trenutnih napetosti između Rusije i Zapada.

NATO je ovom divovskom avionu s okretnim krilima dao kodno ime "Blackjacks". Modernizirana verzija ovog bombardera iz doba Hladnog rata predstavlja naprednu letjelicu koju ruske zračne snage mogu prihvatiti. Putin je istaknuo kako je ova modernizirana verzija lakša za kontrolu i pouzdanija.

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Neka druga vremena: Pogledajte kako je izgledalo Sarajevo 1968. godine

Ovaj događaj dolazi u vrijeme kada su odnosi između Rusije i Zapada na niskoj razini, a neki ga uspoređuju s najlošijim razdobljem od Kubanske raketne krize 1962. godine. Dok Putin naglašava da je rusko postojanje sigurno, neki strahuju od rizika od nuklearnog sukoba s Zapadom.

Zračni bombarder Tu-160M može nositi 12 krstarećih projektila ili 12 nuklearnih projektila kratkog dometa i ima doseg od 12.000 km bez potrebe za punjenjem goriva. S obzirom na trenutne napetosti, Putinov let na ovom avionu vjerojatno će dodatno pogoršati odnose između Rusije i Zapada.

Očekuje se da će 10 moderniziranih nuklearnih bombardera Tu-160M, prema ugovoru potpisanom 2018., biti isporučeno ruskim zračnim snagama do 2027. godine. Ova modernizacija, koja košta 15 milijardi rubalja (293.671.721 KM) po svakom bombarderu, predstavlja značajno unapređenje u učinkovitosti, naoružanju, navigaciji i avionici u odnosu na stariju verziju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije