Pogledajte kako izgledaju osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi nakon ispitivanja

7
Radiosarajevo.ba
Pogledajte kako izgledaju osumnjičeni za teroristički napad u Moskvi nakon ispitivanja
Foto: EPA / Osumnjičeni za napad u Moskvi

Rusija je podignula tužbu protiv četvorice muškaraca koji su napali moskovsku koncertnu dvoranu i ubili najmanje 137 ljudi.

Trojica su odvedeni na moskovski sud, a četvrti je bio u invalidskim kolicima, javlja BBC i dodaje da su sva četvorica optužena za krivično djelo terorizma.

Islamska država je preuzela odgovornost za napad koji se dogodio u petak, 22. marta,  a objavili su i snimku.

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Pratite uživo snažno nevrijeme koje je zahvatilo BiH u večernjim satima

Ruski su funkcioneri najprije tvrdili da je umiješana Ukrajina, ali Kijev je te tvrdnje nazvao apsurdnima.

Imena četvorice muškaraca su Dalerdzhon Mirzoyev, Saidakrami Murodali Rachabalizoda, Shamsidin Fariduni i Muhammadsobir Fayzov.

Saidakrami Murodalii Rachabalizoda

Na snimci se vidi kako trojicu u sud Basmanny uvode maskirani policajci, a čini se da su sva trojica povrijeđena. Oči Mirzojeva i Rachabalizode su zacrnjene, a Rachabalizodi je i uho čvrsto povezano, nakon što mu je tokom hapšenja bilo navodno djelomično odsječeno. I Mirzovev je imao nešto omotano oko vrata. Faridunijevo je lice bilo jako natečeno, a Fayzov je doveden na sud u invalidskim kolicima i bolničkom ogrtaču, a prema snimku se čini da mu nedostaje oko.

Sva četvorica su na sudu bili u staklenoj kabini pod stražom policije. U saopćenju suda objavljenom na Telegramu navodi se da je Mirzoyev državljanin Tadžikistana i da je u potpunosti priznao krivicu, a priznao ju je i Rachabalizoda. Sva četvorica će biti zadržana u istražnom zatvoru najmanje do 22. maja, stoji u saopćenju suda.

CNN piše o četvorici optuženika. Dalerdzhon Mirzoyev (32) je iz Tadžikistana, a imao je privremenu registraciju od tri mjeseca u Novosibirsku, ali ona je istekla.

Saidakrami Rachabalizoda, drugooptuženi, rekao je sudu da ima ruske dokumente, ali ne može se sjetiti gdje su. Komunicirao je preko prevoditelja, a navodno je 1994. godište.

Shamsidin Fariduni rođen je 1998. u Tadžikistanu. Zvanično je bio zaposlen u fabiriciu ruskom gradu Podolsku, a prebivalište je imao u Krasnogorsku.

Muhammadsober Fayzov, četvrtooptuženi, koji je na sud došao u invalidskim kolicima i u pratnji doktora, čini se, nije reagovao na sudu. On je bio privremeno nezaposlen prije napada, a prije toga je radio u brijačnici u Ivanovu. Navodno je rođen 2004. godine, javljaju RIA Novosti, a prenosi CNN.

Podsjetimo, četvorica muškaraca su uhapšena nakon što su upali u Crocus City Hall u Krasnogorsku, sjevernom moskovskom predgrađu, i počeli pucati na 6,000 ljudi okupljenih na rock koncertu. Također su podmetnuli požare koji su zahvatili dvoranu i uzrokovali urušavanje krova.

Ruske su vlasti saopštile da je poginulo 137 ljudi, a više od 100 ih je povrijeđeno.

Odgovornost za napad je preuzeo ISIS u roku od samo nekoliko sati, tvrdeći da je napad izveo ogranak poznat kao IS-K, Islamska država u Khorasanu. U Rusiji je uhapšeno još sedam osoba pod sumnjom da su pomagali u ovom napadu, javlja Jutarnji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije