Podignuta nova optužnica protiv Donalda Trumpa

4
Radiosarajevo.ba
Podignuta nova optužnica protiv Donalda Trumpa
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Specijalni tužilac Jack Smith podigao je novu optužnicu protiv Donalda Trumpa zbog njegovih napora da poništi predsjedničke izbore 2020.

Nova optužnica zadržava iste krivične prijave, ali sužava optužbe protiv njega nakon mišljenja Vrhovnog suda kojim se bivšim predsjednicima daje širok imunitet.

Nova optužnica uklanja dio optužnice koji se bavio Trumpovim interakcijama s Ministarstvom pravde, područjem ponašanja za koje je Vrhovni sud u mišljenju 6-3 prošlog mjeseca rekao da Trump ima pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Obilježena 32. godišnjica Prvog korpusa Armije RBiH: 'Bili su to dani prkosa, ponosa i zajedništva'

Obilježena 32. godišnjica Prvog korpusa Armije RBiH: 'Bili su to dani prkosa, ponosa i zajedništva'

Tužioci su u izmijenjenoj optužnici usredsređeni na Trumpovu ulogu kao predsjedničkog kandidata u periodu obuhvaćenom optužbama, a ne predsjednika.

U ažuriranom krivičnom slučaju više se ne navodi kao saučesnik Jeffrey Clark, službenik Ministarstva pravde koji se zalagao za Trumpove lažne tvrdnje o izbornoj prevari. Trumpovi saučesnici nisu navedeni ni u jednoj optužnici, ali su identifikovani putem javnih evidencija i drugim sredstvima.

Kancelarija specijalnog tužioca saopćila je da je ažuriranu optužnicu, podignutu na saveznom sudu u Washingtonu, podigla velika porota koja ranije nije saslušala dokaze u slučaju, javlja VOA.

U optužnici su zadržani navodi da je Trump pokušao izvršiti pritisak na tadašnjeg potpredsjednika Mikea Pencea da odbije potvrditi prebrojavanje elektorskih glasova. Glavni sudija John Roberts napisao je za sud da su interakcije između Trumpa i Pensa predstavljale službeno ponašanje za koje je "Trump barem pretpostavljeno imun na krivično gonjenje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije