Počinje testiranje vakcine protiv COVID-a na djeci i bebama

8
Radiosarajevo.ba
Počinje testiranje vakcine protiv COVID-a na djeci i bebama
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Prva djeca cijepljena su u Moderninom ispitivanju dječje vakcine protiv COVID-a, što je Faza 2/3, saopćila je ova kompanija danas.

Kliničko ispitivanje, nazvano studija KidCOVE, obuhvatit će približno 6750 djece u SAD-u i Kanadi u dobi između 6 mjeseci i 11 godina.

Studija je podijeljeno u dva dijela.

U prvom dijelu na djeci se ispituju različite doze cjepiva. Djeca u dobi od 6 mjeseci do 1 godine primit će dvije doze cjepiva u razmaku od oko 28 dana na razini od 25 ili 50 ili 100 mikrograma. Djeca u dobi od 2 do 11 godina dobit će dvije doze cjepiva u razmaku od približno 28 dana, na razini od 50 ili 100 mikrograma.

u drugom dijelu, ispitivanje će se proširiti na djecu koja su dobila fiziološki rastvor placebo. Djeca će biti praćena 12 mjeseci nakon njihove druge injekcije.

Moderna radi testove kako bi utvrdila štiti li cjepivo djecu od bolesti ako dođu u kontakt s koronavirusom.

"Zadovoljstvo nam je započeti ovu fazu 2/3 studije mRNA-1273 na zdravoj djeci u SAD-u i Kanadi", rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel u priopćenju za medije. "Ova pedijatrijska studija pomoći će nam procijeniti potencijalnu sigurnost i imunogenost našeg kandidata za cjepivo COVID-19 u ovoj važnoj populaciji mlađe dobi."

Moderna nije jedino cjepivo protiv COVID-a koje se trenutno ispituje na djeci, jer se i Pfizer/BioNTech vakcina proučava i na djeci. Johnson & Johnson su također najavili planove za proučavanje cjepiva kod adolescenata u dobi od 12 do 18 godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije