Početak proizvodnje najavljen za august: Šta znamo o ruskoj vakcini protiv korone

BBC
Početak proizvodnje najavljen za august: Šta znamo o ruskoj vakcini protiv korone

Zvaničnici u Moskvi najavljuju da će Rusija do kraja 2020. proizvesti 200 miliona doza vakcine protiv virusa korona, međutim, mnogi vjeruju da su šanse za to male, piše BBC.

Sredinom jula, Kiril Dmitriev, direktor ruskog Fonda za direktne investicije, koji finansira razvoj vakcine, saopštio je da će masovna proizvodnja vakcine početi u augustu.

Već krajem godine, Rusija bi trebalo da proizvede 200 miliona doza za upotrebu širom svijeta, najavio je.

"Čudno", tako najavu vidi Anton Gopka, direktor firme ATEM Kapital koja se bavi ulaganjima u zdravstvo.

"Za mjesec dana su uspjeli da završe prvu fazu testiranja, što je rekord, ali čudna je najava da će vakcina biti spremna za jesen, jer druga faza testiranja traje makar nekoliko mjeseci", rekao je Gopka za BBC na srpskom jeziku.

"Vakcina je spremna", rekao je i zamjenik ministra odbrane Ruslan Tsalikov u intervjuu ruskim novinama.

Međutim, rusko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da su ispitivanja i dalje u toku, prenosi BBC na ruskom.

"U toku je druga faza testiranja vakcine", rekao je Aleksej Kuznecov, asistent ministra zdravlja Rusije.

Univerzitet Sečenov, gdje se vakcina testira, objavio je da je do sada 38 volontera primilo vakcinu i da će biti pod nadzorom pola godine.

Tek nakon toga, Institut Gamalej, koji razvija vakcinu, treba da odluči o daljem toku testiranja.

Svetlana Zavidova, direktorka ruske nevladine organizacije Udruženje organizacija za klinička ispitivanja, takođe je skeptična prema ovim najavama.

"Prva faza testiranja počela je u junu i ne mogu da vjerujem da mogu da prikupe sve podatke o bezbjednosti i efikasnosti vakcine do avgusta", kaže Zavidova za BBC na srpskom.

Novinar ruskog BBC servisa Oleg Boldirev kaže da ovo nije prvi put da zvaničnici "trče pred rudu govoreći da je sve spremno", iako nije.

Uprkos najavama u novinskim naslovima, Boldirev ističe da se za sada zna da je Rusija tek završila prvu fazu testiranja.

"Sigurno je da je završena samo prva faza testiranja, uz možda dio druge faze, ali to znači da nisu gotove sve tri faze testiranja", kaže.

Proces testiranja nove vakcine sastoji se od četiri faze, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

WHO je objavio da se trenutno na svijetu 140 vakcina nalazi na pretkliničkim testovima, 10 u prvoj i 9 u drugoj fazi, a četiri vakcine su stigle do treće, finalne faze ispitivanja.

Vakcinu protiv virusa korona u Rusiji razvija Ministarstvo odbrane u saradnji sa Institutom Gamalej - nacionalnim istraživačkim centrom za epidemiologiju i mikrobiologiju.

Razvoj vakcine finansira Fond za direktne investicije. Prva grupa od 38 volontera primila je vakcinu u drugoj polovini juna, saopštilo je i rusko Ministarstvo odbrane.

Volonteri su razvili antitijela i prošli bez negativnih efekata u prvih 28 dana nakon primanja vakcine, piše u saopštenju i dodaje se da će volonteri 42 dana nakon primljene doze morati da se vrate kako bi se obavila dalja testiranja.

Međutim, direktor Fonda za direktne investicije Dmitriev ranije je najavio da će druga faza testiranja vakcine biti gotova već početkom avgusta, a da će treća faza biti sprovedena ne samo u Rusiji, već i u drugim zemljama.

Dmitriev je najavio i da će masovna proizvodnja vakcine početi najesen.

"Da bi vakcina bila sigurna, potrebno je da znamo da je testirana na hiljadama ljudi", upozorava Zavidova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije