Počela isporuka "Sputnika V": Ruska vakcina na korak do pacijenata

Radiosarajevo.ba
Počela isporuka "Sputnika V": Ruska vakcina na korak do pacijenata
Foto: Gamalaja / Sputnik V

Prve serije ruske vakcine protiv nove infekcije koronavirusom otpremljene su u sve regije zemlje, a do ponedjeljka se očekuje da budu isporučene, rekao je u subotu novinarima ruski ministar zdravlja Mihail Muraško, prenosi TASS.

"Prve serije cjepiva za ispitivanje lanca opskrbe već su otpremljene, sada provjeravamo isporuke kako bi se osoblje upoznalo s dostavom. Početni uzorci cjepiva bit će svima isporučeni do ponedjeljka", rekao je Muraško tokom putovanja u Lenjingradsku regiju.

Rusija je 11. augusta prva u svijetu registrirala vakcinu protiv koronavirusa nazvanu "Sputnik V". Vakcinu je razvio Centar Gamalaja, a zasnovana je na već dobro poznatoj platformi, na kojoj je stvoren niz drugih cjepiva.

Kao što je navedeno iz Ministarstva zdravlja Rusije, iskustvo korištenja takvih lijekova pokazuje da su sposobni dati dugoročni imunitet - do dvije godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije