Počast Malali: Kao UN-ova glasnogovornica za mir za obrazovanje djevojčica

Anadolija
Počast Malali: Kao UN-ova glasnogovornica za mir za obrazovanje djevojčica
EPA / Arhiv
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres imenovao je u ponedjeljak pakistansku aktivistkinju za ljudska prava Malalu Yousafzai (19) za UN-ovog glasnika mira kako bi nastavila promovisati obrazovanje djevojčica.

Najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir je time postala i najmlađi UN-ov glasnik za mir, što je najviša počast koju ova međunarodna organizacija dodjeljuje svake druge godine. 

Guterres je izjavio da je izuzetno zadovoljstvo imenovati Malalu Yousafzai za glasnika mira, a tom prilikom pohvalio njenu skromnost nazvavši je "fantastičnim primjerom prijateljstva i jednostavnosti".

Malala je u svom govoru istakla da je obrazovanje pravo svakog djeteta posebno djevojčica i da se to pravo ne smije zanemariti. 

"Ekstremistri su učinili sve da me zaustave. Pokušali su me ubiti i nisu uspjeli. Sada je ovo novi život, drugi život i za mene je to svrha obrazovanja", izjavila je Malala.

Djevojka iz Pakistana postala je poznata kada su je talibani, 9. oktobra 2012. godine napali u autobusu kojim se vraćala iz škole. Maskirani mušarac je ušao u autobus i djevojku pitao za ime, nakon čega je otvorio vatru na nju. Malala je ranjena u glavu, vrat i rame.

Hospitalizirana je, a nedugo nakon napada prebačena je na liječenje u Veliku Britaniju. Liječenje je završila 2013. godine, nakon čega se sa porodicom preselila u Birmingham i tu nastavila školovanje.

Nobelovu nagradu za mir je osvojila 2014. godine kada joj je bilo svega 17 godina, a Fond koji nosi njeno ime nastavlja realizovati projekte kako bi djevojčice u zemljama u razvoju mogle pohađati u školu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije