"Plavi kit" odnio život u Turskoj: Tinejdžerka se bacila s litice

Anadolija
"Plavi kit" odnio život u Turskoj: Tinejdžerka se bacila s litice
Foto: Arhiv / Plavi kit

Četrnaestogodišnja tinejdžerka iz mjesta Tusba, nadomak istočnog turskog grada Vana, izvršila je samoubistvo.

Istragom je potvrđeno kako je slučaj samoubistva povezan s online fenomenom poznatim kao “Plavi kit”

Direktor lokalnog Ureda za porodicu, rad i socijalnu službu u gradu Vanu Abdurrahman Cohaz potvrdio je kako je pet djevojčica, starosne dobi 14 i 15 godina, otišlo na izlet na planinski dio Akkopru, nedaleko od grada Vana. 

Cohaz je potvrdio kako je jedna od pet djevojčica izvršila samoubistvo bacivši s litice te dodao kako su u okviru istrage ostale četiri djevojčice saslušane u dječijem odjelu policije. 

"Iz policije i tužilaštva je navedeno kako je istragom potvrđeno da je djevojčica sebi oduzela život zbog igrice 'plavi kit'. Stradala djevojčica je danas sahranjena", kazao je Cohuz.  

Iz Ureda guvernera Vana također je navedeno kako je bacivši se s litice samoubistvo izvršila 14-godišnja učenica osmog razreda. 

Igra "Plavi kit" se prvo pojavila u Rusiji, a sredinom 2017. objavljeno je kako je do tada odnijela više od 130 mladih života u toj zemlji. Igra se preko društvenih mreža, u zatvorenim grupama, a žrtve su uglavnom tinejdžeri u dobi od 10 do 16 godina, oni najranjiviji i najpodloženiji psihološkoj manipulaciji, koji u periodu od 50 dana dobiju razne zadatke. 

U početku su ti zadaci manje opasni, poput gledanja horor filmova, buđenja u sitne sate, zatim dolazi do navodnog samopovređivanja urezivanjem plavog kita na rukama, a sve se navodno završava pozivom na izvršenje samoubistva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije