Pušten policajac optužen u slučaju ubistva Floyda: Plaćeno 750.000 dolara kaucije

Radiosarajevo.ba
Pušten policajac optužen u slučaju ubistva Floyda: Plaćeno 750.000 dolara kaucije
Foto: Ured šerifa / Thomas Lane

Thomas Lane (37), jedan od četvorice policajaca optuženih za ubistvo Georgea Floyda, pušten je iz zatvora u okrugu Hennepin nakon što mu je u srijedu plaćena kaucija od 750.000 dolara, kazao je portparol šerifovog ureda.

Kako navodi StarTribune, novac je prikupljan preko web stranice koja je i pokrenuta u tu svrhu. Novac za kauciju je uplaćivan preko PayPal donacija, a sajt, koji je ugašen nakon što je Lane pušten, navodio je da je iznos kaucije „nepravedno visok“ i da je „Lane učinio sve što je mogao kako bi spasio Floydov život“.

Laneov advokat, Earl Gray, nije znao ko stoji iza ovog sajta.

Lane je jedan od trojice otpuštenih policajaca koji je optužen za pomaganje i podržavanje ubistva Floyda.

Gray je rekao da je Lejn prihvatio kauciju sa uslovima. Između ostalog aktivno će ga se pratiti, neće smjeti nositi oružje, niti se zaposliti u policiji.

Trenutno je sa suprugom, a advokat nije otkrio gdje se tačno nalazi iz straha za branjenikovu sigurnost.

Ostali suoptuženi ostali su u zatvoru: Derek Chauvin, optužen za ubistvo drugog stepena; te Tou Thao i J Alexander Kueng, koji se suočavaju s istim optužbama kao Lane.

Prema optužbama, Lane je držao noge 46-godišnjeg Floyda, dok mu je Kueng držao leđa, a Chauvin je kleknuo na Floydov vrat. Floyd je molio i govorio da ne može da diše, a potom je preminuo. Bio je priveden zbog navodnog plaćanja računa u prodavnici lažnom novčanicom od 20 dolara. Pokazalo se da novčanica nije bila lažna.

Chauvinova kaucija iznosi 1,25 miliona dolara, a za ostalu dvojicu otpuštenih policajaca po 750.000 dolara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije