Pfizer: Vakcina je 100 posto efikasna kod djece u dobi od 12 do 15 godina

Radiosarajevo.ba
Pfizer:  Vakcina je 100 posto efikasna kod djece u dobi od 12 do 15 godina
Pixabay / Pfizer vakcina

Kompanija Pfizer je objavila kako je njeno cjepivo COVID-19 sigurno i 100 posto efikasno u prevenciji bolesti kod tinejdžera u dobi od 12 do 15 godina.

"To je upravo vijest koju smo se nadali čuti", rekao je dr. Buddy Creech, dječji stručnjak za zarazne bolesti iz Medicinskog centra Univerziteta Vanderbilt u Nashvilleu u državi Tennessee.

Vakcina, data u dvije doze u razmaku od tri sedmice, već je odobrena za hitnu upotrebu kod ljudi starijih od 16 godina, prenosi NBC News.

"Kompanija planira zatražiti odobrenje za hitnu upotrebu za uzrast od 12 do 15 godina u narednim sedmicama, u nadi da će početi cijepiti ovu dobnu skupinu prije početka sljedeće školske godine", rekao je izvršni direktor Pfizera Albert Bourla.

Podsjetimo, više od 2.200 mladih tinejdžera bilo je uključeno u ispitivanje vakcine protiv Pfizera u SAD-u. Otprilike polovina je dobila prave snimke, dok su ostali dobili placebo.

Ispitivanje za odrasle je bilo mnogo veće, sa više od 43.000 sudionika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije