Pfizer procijenio koliko će zaraditi od vakcina i lijekova protiv COVID-a

4
Hina
Pfizer procijenio koliko će zaraditi od vakcina i lijekova protiv COVID-a
Foto: EPA-EFE / Pfizerove vakcine

Američki farmaceutski div Pfizer potvrdio je u utorak procjene godišnjih prihoda od cjepiva i tablete protiv COVID-a 19, prvi put otkako su ih pustili u prodaju.

Kompanija je objavila da u ovoj godini očekuje 22 milijarde dolara od prodaje tablete protiv COVID-a Paxlovid. Do sada su isticali da ta procjena bazira na tek djeliću njihovih ovogodišnjih proizvodnih kapaciteta.

Prihod od cjepiva koji su razvili u saradnji s njemačkim BioNTechom trebao bi iznositi 32 milijarde dolara, u skladu s dosadašnjom prognozom. Blago su snizili prognozu ovogodišnje prilagođene dobiti, sa 6,35 do 6,55 na 6,25 do 6,45 dolara po dionici, zbog troškova akvizicija i ključnih plaćanja.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Njihovo uključivanje u prognoze zatražila je od nekoliko farmaceutskih kompanija američka Komisija za vrijednosne papire i burze.

Izvršni direktor Pfizera Albert Burla istaknuo je pojačanu potražnju za Paxlovidom u SAD-u u posljednje vrijeme.

"Općenito očekujemo da će novi trendovi poboljšanog pristupa (Paxlovidu) i upiti vlada u uvjetima mutiranja virusa i novih valova zaraze širem svijeta rezultirati rastom narudžbi u sljedećim mjesecima", rekao je Bourla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije