Pfizer i BioNTech predložili da Evropska unija plati pola za svaku otkazanu dozu vakcine

6
Hina
Pfizer i BioNTech predložili da Evropska unija plati pola za svaku otkazanu dozu vakcine
Foto: Pexels / Vakcinacija, Ilustracija

Pfizer Inc. i BioNTech su predložili Europskoj uniji, koja ima višak vakcina protiv covida-19, da zemlje članice plate pola cijene, ili oko 10 eura, za svaku od oko 70 miliona otkazanih doza, napisao je u nedjelju Financial Times.

Reuters je u januaru pisao da se vode razgovori između EU-a i ta dva proizvođača lijekova s ciljem da se broj doza vakcina koje se Bruxelles obavezao kupiti ove godine smanji za do 500 miliona doza, u zamjenu za višu cijenu.

Ovaj potez dolazi u trenutku kada EU planira promijeniti zakone koji reguliraju farmaceutsku industriju vrijednu 148 milijardi dolara u nadi da će oživjeti ulaganja i povećati pristup lijekovima po pristupačnim cijenama, u vrijeme kada su zdravstveni proračuni iscrpljeni troškovima liječenja covida-19.

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Drama u Mostaru: Palicama pretučen novinar i kolumnist

Pfizer je odbio komentirati sapćenje FT-a, ali je rekao da su rasprave vođene "u dobroj vjeri svih strana" dok partner BioNTech i Europska agencija za lijekove (EMA) nisu odgovorili na Reutersov upit za komentar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije