Ukrajina / Petro Poroshenko: Prijeti nam totalni rat s Rusijom

28. 11. 2018. u 10:58:00 Srna

Shares: 19

Ukrajini prijeti totalni rat s Rusijom, rekao je predsjednik Ukrajine Petro Poroshenko.

"Broj tenkova u bazama duž granice je utrostručen. Broj vojnih jedinica raspoređenih duž granice je drastično povećan", rekao je Poroshenko za ukrajinske medije, ne precizirajući pritom u kom periodu je do toga došlo.

Pozivajući se na obavještajne podatke, on je naveo da je povećan broj ruskih ratnih brodova u Azovskom moru, kao i da je ruska vojska pojačala prisustvo na Krimu.

Prema njegovim riječima, od 2014. godine na Krimu se "utrostručio broj vojnika, upetostručio broj oklopnih vozila i skoro udesetostručila količina artiljerije".

"Ne želim da neko pomisli da su ovo dječije igre. Ukrajina se suočava s prijetnjom totalnog rata protiv Rusije", rekao je Poroshenko.

U nedjelju, 25. novembra, tri broda ukrajinske ratne mornarice narušila su Konvenciju UN-a o morskom pravu i presjekla državnu granicu Rusije.

Brodovi su ušli u ruske vode koje su bile privremeno zatvorene i u njima izvodili opasne manevre, ignorišući zahtjeve ruskih vlasti, usljed čega je donesena odluka da se protiv njih upotrijebi oružje.

Sva tri broda su zaplijenjena, a uhapšena su 24 ukrajinska mornara, među kojima su bila i dva pripadnika ukrajinske sigurnosne službe.

U 10 pograničnih oblasti u Ukrajini jučer je stupilo na snagu ratno stanje koje će trajati 30 dana.

Ratno stanje je na osnovu odluke Parlamenta u Kijevu stupilo u 10 od 27 ukrajinskih regiona, koji se smatraju najpodložnijim eventualnom ruskom napadu i trajaće do 27. decembra.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA