Petorica osuđena na smrtnu kaznu zbog ubistva Khashoggija

Radiosarajevo.ba
Petorica osuđena na smrtnu kaznu zbog ubistva Khashoggija
0 / Khashoggi je ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra

Sud u Saudijskoj Arabiji osudio je pet osoba na smrt zbog ubistva novinara Jamala Khashoggija, izjavio je javni tužilac.

Tim saudijskih agenata ubio je Khashoggija, istaknutog kritičara saudijske vlade, u zgradi konzulata Saudijske Aradije u Istanbulu, piše BBC.

Saudijski javni tužilac podigao je optužnicu protiv 11 neimenovanih lica osumnjičenih za ubistvo.

Zastrašujući detalji ubistva novinara: Hoćemo li ga strpati u plastičnu vreću

U izvještaju koji su sastavili stručnjaci Ujedinjenih nacija u junu, navodi se da postoje vjerodostojni dokazi da su princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman i drugi visoki zvaničnici pojedinačno odgovorni za ubistvo novinara.

Saudijske vlasti insistiraju da agenti nisu radili po naređenju princa Muhameda.

Kako je Džamal Kašogi ubijen?

Khashoggija, 58-godišnji novinar sa prebivalištem u Americi, bio je kolumnista Washington Posta i poznati kritičar princa Muhameda. Posljednji put je viđene da ulazi u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra 2018. godine kako bi podigao dokumenta koja su mu bila potrebna da bi se oženio sa vjerenicom Hatidžom Džengiz iz Turske.

Anjes Kalamar, specijalna izveštačica Ujedinjenih nacija za vansudska i arbitrarna pogubljenja, kaže da je Kašogi „brutalno ubijen" u konzulatu tog dana.

Zamjenik javnog tužioca Saudijske Arabije Šalan Šalan je u novembru rekao novinarima da je ubistvo naredio vođa „pregovaračkog tima" koji je u Istanbul poslao zamjenik šefa saudijske obavještajne službe kako bi natjerali Kašogija da se vrati u kraljevstvo i prekine egzil koji je sam sebi nametnuo.

Inspektori su utvrdili da je Khashoggija nasilno zadržan i da je u njega ubrizgana velika količina droge - što je dovelo do predoziranja i smrti, kako je tada rekao Šalan. Njegovo tijelo je potom raskomadano i predato lokalnom „saučesniku" izvan konzulata, dodao je.

Saudijski princ priznao odgovornost za smrt Kashoggija

Petoro pojedinaca je priznalo da je počinilo ubistvo, izjavio je Šalan, dodajući: „Princ nije znao ništa o tome."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije