Pet mjeseci pred izbore: Desničari ostaju najjača stranka u jednoj pokrajini

0
Radiosarajevo.ba
Pet mjeseci pred izbore: Desničari ostaju najjača stranka u jednoj pokrajini
Foto: Pexels / Njemačka zastava

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) i dalje je najjača u pokrajini Tiringija, prema novim istraživanjima javnosti. U Tiringiji i još dvije istočne pokrajine u septembru su izbori.

Ipak, jedna anketa ukazuje da AfD stagnira, a druga da joj je popularnost zapravo opala.

Nova stranka Savez Sara Vagenkneht (BSW), koja je nastala otcepljenjem od Ljevice (Die Linke), uživa podršku između 13 i 15 posto birača. Ta populistička partija kombinuje ljevičarsku socijalnu politiku i antiimigrantski stav i kritikuje Evropsku uniju.

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Sarajevo na kraju aprila: Mnogi provode dan u gradu, a evo ko najviše plijeni pažnju

Formiranje koalicione vlade u Tiringiji bit će veoma komplikovano, prema rezultatima anketa.

Ljevica, koju predvodi pokrajinski premijer Bodo Ramelow, prema anketi instituta Insa za Funke medije Tiringije (Funke Medien Thüringen), ima 18 posto podrške. U istraživanju instituta infratest dimap za javni servis MDR ima dva posto manje, piše dpa.

Oba instituta se slažu da je AfD ostala najsnažnija politička grupa u pokrajini. Iako ju je pokrajinska obavještajna služba klasifikovala kao desničarsko-ekstremističku, u studiji za MDR AfD je na 29 posto podrške.

Ipak, to je za pet posto manje nego u prethodnom istraživanju iz jula prošle godine. S druge strane, u anketi Insa, AfD stagnira na 31 posto. Demokrćšani (CDU) su se blago popravili od posljednjeg, januarskog istraživanja - na 21 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije